Reisirong streikis Tamsalus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vedurijuht Urmas Koort seisis oma rongiga tund aega Tamsalus, selle asemel, et Valka sõita. Nii toetasid vedurimehed õpetajate streiki lootuses, et õpetajad neidki toetaks. Foto: Tairo LutterÕpetajate streiki toetas Edelaraudtee. Kell 8.15 jäi Tamsalus ligi tunniks seisma Valga poole minev rong. Selle seisakuga toetasid vedurimehed õpetajate palganõudmisi.

Vedurijuht Urmas Koort ja tema abi Neeme Sihv ütlesid, et toetavad õpetajate palganõudmist, sest üldjuhul on neil samad probleemid. Nad loodavad, et õpetajad tulevad vedurimeestele appi, kui neil peaks kitsaks minema.

“Asi on solidaarsuses ja selle mõistmises, et õpetajatel ja kultuuritöötajatel on üldse raske seis. Elementaarselt võiks praegust elukallidust silmas pidades nende palga suuruseks normtundide korral olla 10 000 krooni,” ütles Koort.

“Mingil määral peavad kõik elanike grupid paratamatult enese eest seisma, aga samuti on vaja, et ühiskonnas valitseks solidaarsus, et kõik üksteist toetaksid,” nii arutles vedurijuhi abi Neeme Sihv.

Tund aega seisvas rongis Tartusse jõudmist oodanud Tartu pensionär Aili Järvelaid nentis, et Tamsalu õpetajad on tublid ja austavad oma lapsi, kui otsustasid streikida kirjaliku pöördumise vormis ega jätnud koolitunde ära.

“Olen kriitiline veel selle pärast, et muudkui nõutakse lastele toetusi, aga tänaval näen, kuidas mõni ema lükkab vankrit, suits suus. Kas sinna peame raha kulutama? Kes sünnitab, see on sunnitud oma lapse üles kasvatama. Kasvatamine on väga tähtis. Kui sa ei ole võimeline kasvatama, ei ole õigust teda sigitada,” lisas ta.

Vanaproua ootas rongi liikumahakkamist ning oli kriitiline kogu Eesti riigi vastu. “Põllud on söötis, laarililli ehk ohakaid täis. Aga just põld on meid toitnud ja inimeseks jätnud,” arutles ta.

Sotsioloogiatudeng Marko, kes sõitis Tallinnast koju Pedjale, tähendas, et streik on loomulik asi, aga ta ei usu, et õpetajad midagi võidavad sellega, niigi said 12% palgafondi tõusu 8% asemel.

“Riigil on niigi rahaga kitsas,” teadis esmakursuslane Marko.

“Muidugi tasuks õpetajate tööd kõrgemalt hinnata, aga on selliseid elanikkonna gruppe, kellel on veel kitsam. Õpetaja kutse on pigem missioonitunde küsimus.

Kui aga sellele taandada, siis jääb neid õpetajaid väga väheks, kes oma tööd väga tõsiselt võtaksid,” arutles tudeng Marko edasi, et tunnist seisuaega parajaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles