Ramo Pener: Ühikarotid levitavad katku

Ramo Pener
, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramo Pener.
Ramo Pener. Foto: Erakogu

Rott on suhteliselt ettearvamatu elukas, kes vajadusel on valmis inimestki ründama. Rotid levivad ka päris kiiresti ning levitavad tapvat nakkushaigust nimega katk. Läbi sajandite on olnud rottide teene nakatada katku sadu tuhandeid inimesi - tasuta. Muretsed endale roti, ning varsti saad katku kaasavaraks. Ja siin ei aita enam ei ussi- ega püssirohi.


Katkusümptomitest annab de­tailse ülevaate prantsuse eksis­tentsialistlik kirjanik Albert Ca­mus oma raamatus "Katk". Rotid on sel­le raamatu peategelased. Katku puhkedes ei tahtnud paljud tunnistada, et tegemist on mus­ta surmaga. Püüti mitte las­ta mee­leolul langeda ega rottidest segada, kuigi nä­riliste lõpnud surnukehi leidus rohkelt.

Tol ajal kinnitati, et parem oleks sõna "rott" mitte tar­vitada. Paraku ei olnud sellest abi. Rotti­de ja nendega leviva katku eitamine ei toonud leevendust. Katk levis tohutul kiirusel ning tegi kohutava laastamistöö. Muidugi, peeti pidu ka katku ajal.

Ühele tsirkus, teisele leib

Meil Eestis on endale teed murdmas ühikarotid. Nad tulevad igal esmaspäeval Kanal 2 kaudu meie kodudesse. Võiks ju mõelda, et las nad tulevad, ma vahetan kanalit ja rotid minu elamispinnale ei satu. Selles aga ei tasuks üleliia kindel olla.

Kui nad esialgu ehk visuaalselt ja verbaalselt meie kodusid ei ründa, siis ometi ka ühikarotid levitavad hedonismi- ja nihilismikatku. Väga suur osa Eesti noor­test on selle viiruse suhtes vastuvõtlikud, paljud on na­ka­tu­nud ning mõni vaagub ju­ba hin­ge, aga show must go on!

Ühikarotid pakuvad kellelegi tsirkust, teistele aga leiba. Nen­de kaudu leviva viiruse (hedonism, nihilism) tõkestamiseks ei teata veel vastumürki, sest ka "eksperdid" ning äraostmatud "spetsialistid" on nakatunud, väites, et ärgem rääkigem ühika­rottidest. Neid pole lihtsalt olemas, või kui on, siis on nende näol tegemist süütute loomakestega, kes oskavad tasuta lahutada eesti noorte mõru meelt.

Ühikarotid kujundavad vaim­selt, emotsionaalselt ning sotsiaalselt ebaküpsete noorte mina- ja maailmapilti, väärtushinnanguid ja hoiakuid, käitumisnor­me ja tabusid. See on ühikarottidel päris hästi õnnestunud.

Õpetajana panen kõhedusega tähele, kuidas VI-VIII klassi õpilased samastuvad mõnega nendest rottidest. Nad võtavad omaks mõne ühikaroti identitee­di, jäljendades neid ülima täpsuse ning emotsionaalsusega. Neil on nüüd ees­­kujud ja iidolid olemas, keda ei pea kaugete ro­kitähtede seast otsima. Ees­­ti ühi­karotid ruulivad. Metamorfoos on olnud täielik.
Ka oma või sõprade nimed on nüüdsest asendatud ühikarot­tide omadega. Vahel on tunne, et mul on klassitäis ühikarotte, sest normiks on perverssused kõ­nes ja kirjas, mõ­nuainete tarbimine, vaimne ja füüsiline sa­do­ma­sohhistlik vägivald, igat laadi läbustamine.

Ärge tulge väit­ma, et noo­ruk teeb vahet reaalse ja irreaalse, reaalse ja virtuaalse vahel. Need piirid hägustuvad üha rohkem ja üha kiiremini. Nõmeduse, vul­gaarsuse ja perverssuste demonstreerimine ning sellega kaas­nenud pealtvaatajate (loe: õpilaste) ovatsioonid juuru­tavad meie noorukites põhimõttelist suhtumist iseendasse ja oma kaas­lastesse. Kui sa esmaspäeva õhtuti ei vaata ega naudi "Ühikarotte", siis sind lihtsalt pole olemas.

Katk levib ju­ba algklassidesse­gi. Paljud on nakatunud ja igaks juhuks püüavad suuremate laste­ga kaa­sa naerda. Labasus ja nil­bus on omaette väärtusteks. Kui õpe­ta­ja ei räägi ühi­karottide tee­­mal vaimustuse­ga kaasa, siis ta on heal juhul luuser.

Kes pakub vaktsiini?

Sõda on fun, vägivald on fun, enesehävitamine on fun, hoo­rus on fun, kaksikmoraal on fun jne. Esialgu me ei pea kartma moslemi terroriste. Neid võib leiduda lausa klassiruumis. Isegi Ilmar Raagi filmis "Klass" nähtu leidis paljude noorte poolt parodeerimist, sest film pakkus rohkesti lõbu ja nalja, vastupidiselt tegelikule taotlusele. Paljud noored ongi juba (ehk mitte lõplikult) immuunsed igasuguse vägivalla ja perverssuste suhtes.

Meelt on ju vaja lahutada, pingeid on ju vaja maandada - siis tulevadki appi ühikarotid, kellel ideedest ja meetoditest juba puudu ei tule. Televisiooni mõ­ju eitamine noorte maailmapildi kujunemisele võrdub rottide olemasolu eitamisega Camus' romaanis "Katk".

Ka tänapäeval öeldakse, et pole ilus sellisel toonil rääkida ühikarottidest; sest kui nad peak­sidki olemas olema, siis on nad ohutud ja süütud. Ja nii peetakse meilgi pidu katku ajal. Peaasi on see, et meeleolu ei tohi langeda. Seda on vaja üleval hoi­-da - tapmiste ja vägivalla, meelemürkide propageerimise ja labasuste tolereerimise kaudu.

Valu, kannatus ja kaastunne on out. Meelelahutustööstus vajab pidevaid rahasüste, et keegi ei hakkaks mõtlema elu mõtte ja tekke üle, iseenda ja oma tuleviku ning igaviku üle. Need on vaja kõik juba eos lämmatada ning kummutada. Ja kes julgeb siinjuures väita, et noored on hukas ja seda mitte meie "toetava" käe läbi?

Ka paljude gümnasistide jaoks on elu ja selle mõtte üle mõtlemine täiesti mõttetu. Raamatute lugemine on mõttetu, kau­nite kunstidega tegelemine on nohikute pärusmaa. Nemad ootavad reedest päeva, et siis kaheks-kolmeks päevaks kärss likku panna, mitte millelegi mõelda, unustada, kes olen, kust tulen ja kuhu lähen - ja ühikarotid sellist katku-al­ternatiivi just pakuvadki. Kes ja kus pakub vaktsiine, sest tegemist on hoopis tõsisema hädaga kui seagripp?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles