Populaarsemad riigieksamid on taas inglise keel ja geograafia

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abituriendid eksamil. Foto on illustreeriv.
Abituriendid eksamil. Foto on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

2010. aasta riigieksamite periood algas sel nädalal eesti keele kui teise keele riigieksami kirjaliku osaga. Eesti keel teise keelena on kohustuslik riigieksam vene või muu õppekeelega koolis.


Lääne-Virumaalt sooritas seda 26 õpilast. Eksami suuline osa toimub 16., 19. ja 20. aprillil.

Kirjandit kirjutavad abituriendid laupäeval, 24. aprillil. Eesti õppekeelega koolides on kirjand kohustuslik riigieksam, vene õppekeelega koolides oli kirjand esimest korda vabatahtlike eksamivalikute hulgas.

Tapa vene gümnaasiumi õppealajuhataja Maria Voronova sõnul loobus kirjandi kirjutamisest sel aastal vaid neli õpilast 17st.

"Põhjused, miks seda tehti, on erinevad," lisas ta. Et lõpetab keelekümblusklass, pidas enamik kirjandit endale siiski oluliseks eksamiks.

Kokku asub 24. aprillil kirjandit kirjutama veidi üle 10 000 koolilõpetaja, meie maakonnas astub eksamitulle 649 koolilõpetajat ja 17 varemlõpetanut.

Eksamieelistustes 2010. aastal võrreldes varasemate aastatega suuri erinevusi pole.

"Valikud on aastast aastasse olnud ühed," kinnitas Lääne-Viru maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna vanemspetsialist Tiina Halling. Nii on alati kõige rohkem kirjandikirjutajaid, populaarsed on geograafia, inglise keele ja ühiskonnaõpetuse eksam.

Geograafiaeksamit teeb tänavu koguni 494 lõpetajat ja kaks varemlõpetanut. Et aine kursus lõpeb varem kui XII klassis, pole eksaminandideks ainult abituriendid, sestap on nende arv suurem.

Inglise keele eksamit sooritab 387 gümnasisti ja 15 varemlõpetanut, ühiskonnaõpetuse eksami valis 326 lõpetajat ja 5 varemlõpetanut. Matemaatikaeksamit sooritab kokku 215 ja bioloogiat 181 eksaminandi. Eksamitest järgnesid ajalugu 82, keemia 69, füüsika 28, vene keel võõrkeelena 25 ja saksa keel 14 sooritajaga.
Gümnaasiumi lõpetamiseks tuleb teha viis lõpueksamit, millest vähemalt kolm on riiklikud.

Kõik valitud riigieksamid tuleb ka sooritada, eksamist loobuda ei saa. Kui õpilane puudub riigieksamilt ning ta ei soorita ka lisaeksamit, jääb tal kool samal aastal lõpetamata.

Eksamitulemused saab teada riigiportaali www.eesti.ee päringukeskkonna vahendusel. Ka riigieksami e-tunnistused on selle vahendusel kättesaadavad alates 20. juunist.

Haridus- ja teadusministeeriumi konsultant Asso Ladva selgitas, et juba mullu majandas riiklik eksami- ja kvalifikatsioonikeskus ainult riigieksamite e-tunnistustega. "Paberil enam riigieksamitunnistusi ei anta," lisas ta.

Tunnistuse allalaadimiseks on vaja ID-kaarti või internetipanga kasutajaandmeid, samuti DigiDoc'i tarkvara. Üksikasjalikumad nõuanded e-tunnistuse allalaadimiseks, samuti selle kasutamisvõimalused leiab eksamikeskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles