Kogu Eestis valitseb suur tuleoht

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põleng. Foto on illustreeriv.
Põleng. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu.

Möödunud nädalavahetusel kustutasid päästjad maakonnas seitse kulupõlengut. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi veebilehel asuva

tuleohu kaardi

andmetel valitseb pea kogu Eestis suur tuleoht.


Ida-Eesti päästekeskus tuletab meelde, et kulu põletamine on ohtlik ja keelatud, levib väga kiiresti ja kogemusteta inimene ei saa selle kustutamisega juba mõne hetke pärast omal jõul hakkama.

Samuti võib juhtuda, et kulupõlengu kustutamisega hõivatud päästemeeskonnad ei jõua abivajajani, kui samal ajal leiab aset suurem õnnetus.

Kulupõletajaid ning hooletuid lõkketegijaid võib oodata kuni 18 000 krooni suurune rahatrahv. Lisaks tuleb kulupõlengu põhjustajal hüvitada keskkonnale tekitatud kahju.

Laupäeval, 17. aprilli kell 13.20 teatati häirekeskusele Tapal Päikese tänaval hoonele liiga lähedal põlenud suurest lõkkest. Päästjad selgitasid põletajale ohutusnõudeid. Omanik kustutas ise lõkke.

Küttekoldevälist lõket tohib teha vaid tuulevaikse ilmaga oma krundi piires, ohutus kauguses metsast ja hoonetest. Lõke tuleb teha mittepõlevale pinnasele, läheduses peavad olema esmased tulekustutusvahendid ning seda ei tohi jätta hetkekski järelevalveta.

Põlevat lõket ei tohi hetkekski jätta järelevalveta ning käeulatusse tuleb varuda kaks kuuekilogrammist tulekustutit, mida võivad asendada veeämbrid (kokku vähemalt 20 l vett).

Lõket tohib teha

* ehitistest (majad, kuurid jne) ja põlevmaterjali hoiukohtadest (puuriidad, lauavirnad jne) vähemalt 15 meetri kaugusel ja metsast 30 meetri kaugusel.

* vaid tuulevaikse ilmaga (kuni 1,5 m/s), arvestades ka tuule suunda.

*mineraalsele pinnasele (muld, liiv, savi, ...) ning lõke tuleb ümbritseda mittesüttiva pinnasega. Samuti peab jälgima, et lõkkest lenduda võivatest sädemetest ei tekiks kulupõleng ning ei süttiks hoone ...

* Peale põletamist tuleb lõkkease uuesti süttimise vältimiseks hoolikalt kustutada.

* Lõkete tegemisel tuleb kindlasti järgida ka kohaliku omavalitsuse õigusakte, näit. on mõnedes linnades jt. tiheasustustes lõkete tegemine täiesti keelatud.

* Grillimisseadeldis peab olema mistahes hoonest või põlevmaterjalist vähemalt viie meetri kaugusel ning pideva järelevalve all.

* Avaliku lõkke tegemine tuleb kooskõlastada kohaliku päästeasutusega ning sellele kehtivad eraldi tuleohutusnõuded.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles