Umbekasvanud Vetiku järved raiuti puhtaks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujuvsaarte eemaldamine Vetiku järvest.
Ujuvsaarte eemaldamine Vetiku järvest. Foto: Vinni vallavalitsus

Vinni vallas Vetiku külas lõppesid avalikult kasutatavate Vetiku Suurjärve ja Väikejärve kaks aastat väldanud tervendamistööd.

Tööde käigus parandati järvede ökoseisundit ja esteetilist ilmet ning aidati kaasa elupaikade säilitamiesele ja mitmekesisuse tekitamisele.

”Järved olid kohati kinnikasvanud ja taimi täis. Veekogude põhjas oleval orgaanilisel lasundil vohasid vetikad ning kaldad olid risustunud murdunud puudest,” selgitas Vinni vallavalitsuse arendusnõunik Gustav Saar.

Mõlemat järve niideti kahel aastal, raiuti kaldalat võsa ja eemaldati vettelangenud puud, õõtsikud ja ujuvsaared. Tööde tulemusena on kaldad korrastatud ja järvede veepeegel taimevabam.

”Kuna Vetiku allikad on kaitse all kui veesäilitusobjekt, siis on Vetiku järvede korrastamine lülitatud Pandivere põhjavee alamvesikonna meetmeplaani,” lisas Gustav Saar.

Vetiku järvede tervendamist toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. Tööde maksumus oli kokku 48 644 eurot, millest vald tasus 5000 eurot.

Töid teostas OÜ Preisor, omanikujärelevalveteenust osutas FIE Uno Inno, eksperdina oli kaasatud Jüri Tenson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles