Baltoscandal sulatab laval vorme ja visuaalsust

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivalil tuuakse publiku ette 15 lavastust kaheksa riigi 14 trupilt.
Festivalil tuuakse publiku ette 15 lavastust kaheksa riigi 14 trupilt. Foto: Baltoscandal

XI rahvusvaheline teatrifestival Baltoscandal toob 7.-10. juulini Rakve­res publiku ette 15 lavas­tust kaheksa riigi 14 trupilt. Eesti teater on esindatud viie lavas­tu­sega. Kok­ku antakse 25 etendust.


Teatrifestivali Baltoscandal kunstiline juht Priit Raud ütles festivali kava ja esinejaid tutvustades, et seekord on võetud suunaks, et ühte lavastust mängitakse rohkem kui üks kord, et seda saaks näha rohkem inimesi.


Festivali ühiseks nimetajaks on Raua sõnul vormide eklektika ja vormide sulamine. Mitugi lavastajat on kunstniku taustaga ning sellest tulenevalt on lavastused väga visuaalsed.

"Ei ole väga palju teksti. Ja mis eriti peaks rõõmustama: päris palju on probleemidele vaatamist läbi huumoriprisma, aga ühtegi komöödiaetendust ei ole," iseloomustas festivalijuht kava. Lavastused, kus keel on oluline, tõlgitakse.

Festivali peaesineja on Romeo Castellucci Itaaliast lavastusega "Hey, Girl!". "Esimest korda tuleb Eestisse tänapäeva teatrimaailma kõige tuntum ja skandaalsem lavastaja oma trupiga Socìetas Raffaello Sanzio. See on olnud pikkade aastate töö," ütles Priit Raud. Lavastusse "Hey, Girl!" oodatakse kõva panust Rakvere rahvalt, sest osalema on vaja 40 kohalikku inimest.

Üks lavastustest, mille kaasprodutsent on Balto­scandal, tõotab Raua sõnul tuua siinsele teatripublikule uue lemmiku, kelleks on Philippe Quesne Prantsusmaalt. "Tema kunstnikutaust on näha lavastustes. Ja ükskõik kuhu ta oma lavastustega läheb, seal ta tuntuks ja populaarseks saab," märkis Priit Raud.

Lavastus "Big Bang", millega Quesne tuleb Rakverre, esietendub nädal enne seda Berliinis ning nädal pärast Baltoscandalit toimub selle Prantsuse-esietendus Avignoni teatrifestivalil. "Selles lavastuses saab lustida," lubas festivalijuht.

Festivalil saab näha "Optimismi antoloogiat", "Fausti", mis mängitakse ära 2360 sõnaga, eneseiroonilist meestekat "My Stories Your Emails", arvutimängulist "Kinemaatilist müsteeriumi", mille huvitavus või igavus sõltub suuresti publikust, ja ka muid eripalgelisi teatrinähtusi.

Traditsioonilist festivalitelki seekord ei tule, kuid festivaliklubi tegutseb teatrimaja kohvikutes. Liigub festivalibuss Tallinna ja Rakvere vahet, ilmub festivali ajaleht ja on olemas telkimisvõimalus.

Nagu ikka, peetakse jalgpallimatš romantikute ja küünikute vahel, kuid seekord on osalejail võimalik mängu jooksul kas või mitu korda poolt vahetada.

Baltoscandaliga kaasneb 5.-8. juulini "B'Off", kus esinevad noorteteatrid ja kooliteatrid. Festivalile on tulemas noori teatrikriitikuid Euroopast, kes arutlevad festivaliteatri suundumuste üle.

Tänavu möödub esimesest Baltoscandalist 20 aastat. "Alustasime rubla ajal ja tänavustele piletitele tuleb juba hind eurodes. Kroonietapi oleme läbinud võidukalt," ütles Priit Raud ja meenutas, et aastast 2007 on Baltoscandal osa rahvusvahelisest võrgustikust, kuhu kuuluvad kuulsad teatrifestivalid üle kogu Euroopa.

"Aasta oli 1994, kui Baltoscandal Rakveresse kolis. Ja siia on ta jäänud. Selle üle on meil hea meel. On vahetunud mitmed linnavõimud, aga kõik nad on jäänud Balto­scandalile truuks. Loodan, et nii on ka edaspidi," ütles Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles