Tartu teadlane paljastas Kunda süütud „veeussikesed“

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surusääsk
Surusääsk Foto: entomart.be

Virumaa Teataja saatis Kunda joogiveest leitud ussilaadsed organismid Tartusse teadlasele, kes selgitas välja, et tegemist on putukavastsetega, mis tõestavad pigem vee puhtust.

„Need tegelased on surusääse vastsed. Üldiselt surusääskede vastsete liigini määramise kompetents Eestis puudub ja nii või teisiti, täpsemaks määramiseks on nad ka liiga väikesed, alles noored,“ rääkis Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi zooloogia osakonna lektor entomoloog Mati Martin.

Surusääsed munevad igasugustesse veekogudesse, sealhulgas ka veemahutitesse, näiteks ujumisbasseinidesse. Üldiselt elavad Martini sõnul nende vastsed veekogude põhjasetetes, kuid tulevad toime ka orgaanilisest hõljumist toitumisega.

„Et aga need tegelased on elus, siis selles mõttes on vesi täiesti tervislik ja võib juua. Iseasi on, kui seal mingeid muid tõvestavaid tegelasi ei ole,“ tõdes Mati Martin.

Kundas on olnud veetorustikes mitmeid rikkeid ja vee edasi-tagasi liikumist, kuid seda kõike suletud süsteemis. Kõige arvestatavam versioon on Mati Martini hinnangul see, et ilmselt on kuidagi vette sattunud putukate imeväikesed munad, mis lõppfiltritesse kinni jäid ja kus munadest vastsed koorusid. Vaatamata kõigele on torustikes ikka mingi väike hulk orgaanilist ainet, mis filtrites koguneb ja võib sobida putukavastsetele toiduks.


„Rõhutan aga veel kord, et need putukavastsed joogivee kvaliteeti ei mõjuta, pigem on see tunnetuslik probleem,“ ütles Martin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles