Rakvere teater sai Soomes teatripreemia

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere teater.
Rakvere teater. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Täna pärastlõunal andis Soome kultuuri- ja spordiminister Paavo Arhinmäki Helsingis Rakvere Teatrile, Tampere Teatteri Telakkale ja Lahti Teatteri Vanha Jukole üle Soome riikliku teatripreemia.

Auhinnaga tunnustati kolme teatri koostööprojekti, mille tulemusena on tänavu kahes riigis lavale jõudnud kolm rahvusvahelist lavastust: "köök/keittiö" (lavastaja Andres Noormets) Rakveres, "Kullervo" (lavastaja Lauri Maijala) Lahtis ja "Petroskoi" (lavastaja Ari Numminen) Tamperes.

Rakvere teatri poolt võttis preemia vastu rahvusvaheliste suhete koordinaator Erni Kask. Preemia rahaline suurus on 15 000 eurot, mis jagatakse laureaatide vahel võrdselt.

Laureaadi valis välja Soome teatrikunsti nõukogu, mis koosneb Soome olulisematest teatripraktikutest ja -teoreetikutest. Sündmus on ainulaadne seetõttu, et esmakordselt pälvis selle preemia mõni isik või institutsioon väljaspoolt Soomet.

Teatrite koostööprojekt sai alguse 2011. aastal Tartus toimunud Eesti teatri festivalil DRAAMA, kus Lahti teatri Vanha Juko kunstiline juht Jussi Sorjanen nägi Rakvere Teatri lavastust "Tuulte pöörises" (lavastaja Andres Noormets). Nähtu mõjul otsustas Vanha Juko koos oma sõsarteatri Telakkaga Tamperest kutsuda ühisesse projekti ka Rakvere Teatri.

Kolme teatri koostööprojekti ühiseks teemaks on oma ja võõraga suhestumine, selle head ja halvad küljed. Lisaks ühisele teemale jagavad teatrid omavahel ka näitlejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles