Tsemendimuuseum läheb Kunda linnale

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda tsemendimuuseumisse on jätnud käejälje paljud avaliku elu tegelased, sealhulgas Erki Nool ja Mart Siimann.
Kunda tsemendimuuseumisse on jätnud käejälje paljud avaliku elu tegelased, sealhulgas Erki Nool ja Mart Siimann. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

SA Virumaa Muuseumid loobub lähiajal Kunda tsemendimuuseumi opereerimisest ning annab selle üle Kunda linnale.



Kunda linnapea Allar Aron ütles, et tõenäoliselt hakkab Kunda linn muuseumi käekäigu eest vastutama 1. juunist.

Tema sõnul tuli ettepanek muuseumi majandamise ülevõtmiseks sihtasutuselt Virumaa Muuseumid, kuid tehingust on huvitatud mõlemad pooled.

“Otsuse muuseumi ülevõtmise kohta langetab volikogu järgmisel nädalal,” lausus Allar Aron, kuid lisas, et kuna SA Virumaa Muuseumid on esitanud kirjaliku ettepaneku ning selle on kultuurikomisjon juba heaks kiitnud, siis tõenäoliselt otsus ka sünnib.
 

Raske töötajat leida

Allar Aron selgitas, et Virumaa Muuseumidel oli raske leida pidevalt kohal olevat töötajat ning muuseumi majandamine muutus raskeks.

Kunda tsemendimuuseumi hoone kuulub Kunda linnale, kuid Virumaa Muuseumidega oli sõlmitud koostööleping muuseumi arendamiseks.

“Meie omalt poolt maksime muuseumi ülalpidamiseks teatud summa,” ütles linnapea.

Alates 1. juunist on plaanis viia muuseumihoonesse üle turismiinfopunkt ning nii infopunkt kui muuseum kavatsetakse lahti hoida iga päev. “Asutuste ühendamine aitab kokkuvõttes kulusid vähendada,” sõnas Aron.

Kunda linnapea leidis, et Virumaa Muuseumid on muuseumi atraktiivsuse tõstmisele kuue aasta jooksul oluliselt kaasa aidanud.

“Lepinguperioodi jooksul arendati välja tsemendimuuseum, loodi käejälgede kogu ja suurendati väljastpoolt Kundat saabuvate ekskursioonide muuseumikülastust. SA Virumaa Muuseumid eestvedamisel tehti linna 2006. aastal tsemenditehase asutaja John Girard de Soucantoni kujud,” rääkis Aron.

Linnapea lisas, et üle-eelmisel aastal renoveeriti kellatorn, kusjuures osa töödest rahastas Kunda linn ja osa SA Virumaa Muuseumid.

SA Virumaa Muuseumid juhataja Ants Leemets ütles, et nad on tõesti teinud Kunda linnapeale ettepaneku muuseumi linna omandusse minemiseks ja nimetas, et kindlasti ei ole tegemist omavaheliste lahkhelidega, vaid otstarbekusest ja majanduslikust kaalutlusest lähtuva otsusega.

“Kunda linn on olnud väga hea koostööpartner, ka on nad alati meile maksnud muuseumi arendamiseks sama suure summa kui varem muuseumi ülalpidamiseks,” tunnustas Leemets, kelle sõnul laabus hästi ka suhtlemine aktsiaseltsiga Kunda Nordic Tsement.
 

Raske majandada

Leemets ütles, et majanduslik olukord sunnib korrektiive tegema.

“Kahjuks on tõsiasi, et majanduslikult kitsal ajal ei ole meil võimalik väiksemaid muuseume piisavalt aren­dada ja sealne tegevus kipub soiku jääma,” sõnas Leemets ja lisas, et samas on ka Kunda linnal huvi turismipunkt ja muuseum ühendada.

Leemets ütles, et Virumaa Muuseumid näevad hea meelega, kui Kunda tsemendimuuseumil ka edaspidi hästi läheb.

“Jätame sinna oma näituse, pöördahju, talletatud käejäljekogu,” nimetas Leemets, kelle sõnul aitab SA Virumaa Muuseumid enne muuseumi opereerimisest loobumist koostada uut väljapanekut, mis on pühendatud Kunda tsemenditehase 140aastasele ajaloole.

Näitus peaks valmis saama järgmisel nädalal.

INFO

• Asub endise tsemendivabriku kontorihoones.
• Muuseumis on võimalik tutvuda tsemendi leiutamise ja kasutusele võtmise looga, tsemendi tootmisprotsessiga ja Kunda tsemendivabriku ajalooga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles