Aasta noorsootöötajaks valiti Helen Heinsalu

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Heinsalu Saksamaal Lütjenburgi noortekeskuses kohalike noortega aega veetmas.
Helen Heinsalu Saksamaal Lütjenburgi noortekeskuses kohalike noortega aega veetmas. Foto: Heili Nõgene

2013. aasta Lääne-Virumaa noorsootöötaja tiitli pälvis Rakvere Avatud Noortekeskuse noorsootöötaja Helen Heinsalu.

Üle-eestilisele noorsootöötajate konkursile esitati edasi kandideerima maakonna noorsootöötajad kahes kategoorias: enim silmapaistnud noorsootöötajana Helen Heinsalu ja aasta tegu noorsootöös kategoorias Indrek Jurtšenko poolt animatsioonifilmide festival lastele ja noortele animatsiooni õppimiseks.

Aasta koostöö ja aasta koolitaja kategoorias kandidaate sel aastal ei esitatud.

Tublisid noorsootöötegijaid tunnustatakse maakondlikul tasandil 3. detsembril kodanikuühenduste konverentsil AQVA Konverentsikeskuses ning üleriigilisel tasandil Tallinnas 13. detsembril.

Eesti Noorsootöö Keskus korraldab üleriigiliselt noorsootöötajate tunnustuskonkursse, mille raames valib Lääne-Viru maavalitsus oma parimad. Noorsootöötajate konkursi eesmärgiks on tunnustada maakonna inimesi, kes on saavutanud silmapaistvaid tulemusi noorsootöö arendamisel ning noorte teadmiste, oskuste, vilumuste ja käitumisnormide kujundamisel maakonnas ja/või üleriigilisel ja/või rahvusvahelisel tasandil.

Maavalitsuse komisjon valis maakonna aasta noorsootöötaja ning maakonna kandidaadid enim silma paistnud noorsootöötaja ja aasta teo kategooriates välja oktoobris ning esitas oma kandidaadid Eesti Noorsootöö Keskusele.

Septembrikuus välja kuulutatud konkursile laekusid esildised ainult 5 kandidaadi kohta, üks neist kahjuks mittetähtaegselt. Kõik kandidaadid on olnud oma töös tublid ja tuntud nii oma piirkonnas kui maakondlikult ning väärivad esiletõstmist.

Maakonna aasta noorsootöötaja tiitli pälvinud Helen Heinsalu on maakonnas lühikese ajaga esile kerkinud. Ta on arendanud noorsootööd kolm aastat Rakvere Avatud Noortekeskuses, osalenud samal ajal ka maakondliku noortekogu tegevuses ning mitmetes komisjonides maavalitsuse juures, edendanud rahvusvahelist koostööd. 2012. a juhtis ta osaluskohvikut, 2013. aastal on maakondliku noortekogu mentoriks.

Helen Heinsalu on Eesti Noorsootöötajate Ühenduse liige. Suuresti tänu tema visioonile ja tegevusele on Rakvere Avatud Noortekeskus muutunud taas stabiilseks noorsootööd koordineerivaks üksuseks Rakvere linnas ning mitmekesisemaks oma tegevussuundade osas.

Heleni eestvedamisel on algatatud laiem noorsootööd puudutav arutelu Rakvere linnas, mille tulemusena peaks parenema erinevate üksuste koostöö.

Tänu Helen Heinsalule on Rakvere Avatud Noortekeskus muutunud oma sihtrühma jaoks kvaliteetseks ajaveetmise kohaks. Lisaks igapäevasele tegevusele noortekeskuses on Helen mänginud olulist rolli ka rahvusvaheliste noortevahetuste korraldamisel (2013. a Tsehhis, Soomes) erinevatel teemadel (sport, tervis), samuti ülelinnaliste noortele korraldatud sündmuste korraldamisel (Virumaa noortebänd 2013).

Helen Heinsalu aitab kaasa vabatahtlike tegevuse hoogustamisele maakonnas, samuti erinevate koostöövõrgustike arendamisele ja on tegus koostööpartner maavalitsusele noorsootöö valdkonna küsimustes. Käesoleva aasta septembris viibis Helen Heinsalu Lääne-Virumaa sõprusmaakonnas Plönis Saksamaal kahenädalasel praktikal, mille raames osales Lütjenburgi noortekeskuse töös ning ühiselt töötati välja noortele suunatud koostööprojekt.

Väike-Maarja Noortekeskuse juhataja Meeli Veia kandidatuur esitati juba teist aastat järjest, eelmisel aastal tunnustati teda maavanema tunnuskirjaga regionaalse koostöö eest Pandivere piirkonnas.

Meeli Veia on tegev mitmes valdkonnas, seetõttu on tal hästi õnnestunud koostöövõrgustike loomine valdkondadeüleselt.

Üle hulga aja esitati konkursile ringijuhi kandidatuur - Vinni valla vabatahtlik ringijuht Väino Kondoja. Ta on tegelenud noorte kergejõustiklaste treenimisega Vinni vallas alates 1992. aastast.

Sel ajal on Väino Kondoja olnud Vinni vallas nii õpetaja, ringijuht kui vabatahtlik. 2013. aasta on tema treeningrühmale olnud väga edukas, saavutatud on nii vabariiklikul tasandil kui ka rahvusvahelistel võistlustel auhinnalisi kohti.

Treeningutesse on ta kaasanud pidevalt Vinni Perekodu lapsi, kes on jõudnud ka Eesti noorkergejõustiklaste tippu – välja võib tuua Ragnar Piirjõe ja Eiko Valle.

Noored on võtnud omaks tema treeningmeetodid jooksutreeningutel. Hea läbisaamine ja usaldus noorterühmade poolt on temaga kaasas käinud läbi aja. 2013. aastal on tema treeningrühmades 12 noort kergejõustiklast.

Esmakordselt on esitatud aasta noorsootöötajaks ühe omavalitsuse kultuurispetsialist - Tapa vallavalitsuse kultuurispetsialist Indrek Jurtšenko.

Indrek Jurtšenko õlul on juba aastaid olnud Tapa valla spordi ja kultuuri kõrval ka noorsootöö valdkonnad. Ta on vabatahtlikuna kaasa löönud MTÜ Tapa Lastekaitse Ühingu projektides. 2010. aastal sai tänu Indreku asjaajamisele, projekti kirjutamisele ja sponsorite otsimisele Tapa valla noortele ehitatud väliskeitpark.

2012. aastal sai tema eestvedamisel viidud läbi Tapa valla mahukas noorsootöö kvaliteedi uuring.

Koostöös erinevate noorsootööd tegevate inimeste ja asutustega sai kvaliteediuuring läbi viidud ning tänu sellele on nüüd tunduvalt selgem pilt, milliseid suundi noorsootöö valdkonnas Tapa vallas enam arendada tuleb.

Ta on kirjutanud ning läbi viinud palju projekte, mis on oluliselt parandanud Tapa valla noorte vaba aja sisustamist (Priit Pärna nim. animatsioonifilmide festival, koolialguse noorteüritused, probleemsete noorte projektid, milles ta ka ise vabatahtlik läbiviija olnud).

2013. aastal pandi kokku tema eestvedamisel ümarlaud noorsootöö tegijatest, kellega koos hakatakse koostama Tapa valla noorsootöö arengukava, mis peaks valmima 2014. aasta kevadeks.

Kõige eredamaks ja tuntumaks teoks on nii vallas, maakonnas kui üleriigiliselt Priit Pärna nim. animatsioonifilmide festival, mis tutvustab ja võimaldab õppida animatsiooni lastel ja noortel, esitleda noorte filme.

Indrek Jurtšenko eestvedamisel korraldatud animatsioonifilmide festival pälvis tähelepanu ja komisjon esitas selle Eesti Noorsootöö Keskuse konkursile edasi kandideerima aasta teo kategoorias.

Maakonna aasta noorsootöötaja kandidaadiks võis esitada inimese, kes on olnud aktiivselt tegev noorsootöö valdkonnas, algatanud ja arendanud koostööd kohalikul või maakondlikul tasandil ning kelle panus 2012.-2013. aastatel on olnud tulemuslik ja märkimisväärne.

Konkursile võis esitada noorsootööga tegelevaid töötajaid koolidest, kultuuri- ja noorsooasutustest ning mitmesugustest ühendustest, sealhulgas omavalitsuse noorsootöötajaid, ringijuhte, huvijuhte, noortekeskuste ja laagrite töötajaid ning noortejuhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles