Kaarli talu leib läks Stockholmi jõululaadal hästi kaubaks

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõululaat Stockholmi Eesti Majas.
Jõululaat Stockholmi Eesti Majas. Foto: Lembit Kopso

Hiljuti peeti Rootsi pealinnas Stockholmis Eesti Majas jõululaata- seal kaubeldi isetehtud käsitöö, tekstiili, raamatute ja muu taolisega.

Maja kohvikus pakuti kohapeal valmistatud eesti toite: näiteks verivorsti hapukapsaga, rosoljet ja kamavahtu.

Jõululaadal käis ka Kaarli talu pererahvas Väike-Maarjast, kes pakkus iseküpsetatud erinevat moodi leiba, kõik leivad olid valmistatud korraldajate erisoovi kohaselt - täiesti ilma suhkruta.
Kaarli talu peremees Lembit Kopso rääkis, et kõige suurem huvi oli tavalise rukkileiva vastu, samuti said kiiresti ostsa must leib ja köömneleib.

Seemneleib, mida Eestis kõige rohkem ostetakse, ja puuviljadega pühadeleib läksid samuti hästi kaubaks, kuid pälvisid veidi vähem tähelepanu.
Lembit Kopso koos abikaasa Kadriga oli Stockholmi jõululaadal esimest korda.

“Proua Mai Raud-Pähn, kes meid sinna kutsus, sai selleks idee suvisel Lääne-Viru päeval Eesti Majas, kus meie mustad leivad olla poole tunniga otsa saanud,” rääkis Kadri Kopso. Kaarli talu on selle kutse ja suurepärase vastuvõtu eest väga tänulik.
93- aastane Mai Raud-Pähn on kunstiajaloolane , ta on andnud välja erinevaid ajakirju ning on aktiivne Eesti elu edendaja Rootsis.
Naisele, kes on olnud ka Eesti Rootslaste Liidu büroojuhataja, on antud Valgetähe medaliklassi teenetemärk.

Kadri Kopso ütles, et väga sügava mulje jättis üritus ise. “See oli inimeste jaoks südamlik jällenägemine sugulaste ja tuttavatega. Ettevõtmist iseloomustas suur siiras rõõm, sõbralikkus, ühtekuuluvustunne ja elujõud, mida kiirgas igas vanuses inimestest,” rääkis ta.

Jõululaadal osalesid peamiselt Rootsis elavad eestlased ning kõige rohkem oli eakamaid inimesi, aga üritust nautisid ka noored lastega pered.

Kauplejaid-osalejaid oli ka Eestist, näiteks Lääne-Virumaalt veel Palmse käsitöömeister Sirje Nõmme.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles