Virumaa põllumehed on fosforiidi kaevandamise vastu

, Juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumehed seisavad fosforiidi kaevandamisele kindlalt vastu. Pilt on illustreeriv.
Põllumehed seisavad fosforiidi kaevandamisele kindlalt vastu. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lääne-Virumaa põllumehi teeb ärevaks üha suurenev surve fosforiidi uuringuteks ja kaevandamiseks Virumaal. Oleme kindlad, et hetkel planeeritavad uuringud Rägavere vallas on vaid algus edasisele fosforiidikaevandamisele Rakvere ja Toolse maardlas.
 

Fosforiidikaevandamisse puutuv pole pelgalt Rägavere valla probleem, vaid puudutab kindlasti tervet Virumaad. On’s Virumaa on endiselt virulaste hoida? Virumaalt, Pandivere kõrgustikult saavad alguse paljud Eesti jõed.Puhas joogivesi on elu allikas.

Kui kuivab allikas siis hääbuvad ka külad. Eesti küla on hoidnud eestlust läbi aastasadade ja hoiab ka edaspidi.

Juba aastatuhandeid on siinseid inimesi toitnud puhas meri, hoolega hoitud mets ja vaevaga haritud põld. Viimastel aastakümnetel on Lääne-Virumaast saanud Eesti suurima põllumajandustoodanguga maakond, kus lasuvad Eestimaa parimad mullad.

Loodame ka edaspidi elada riigis, kus isiklikku kaevu ei peeta luksuseks.

Lääne- Viru põllumehed toodavad 15% Eesti põllumajandussaadustest ning mitmekesine tootmine annab tööd ja leiba 2000 perele. Eestimainetoit on meie rahva elujõud ja iseseisvuse alus.

Kaevanduste laienemine vähendab oluliselt piirkondlikku põllumajanduse konkurentsivõimet ja jätkusuutlikkust. Ebastabiilne pinnas ja põhjaveerežiimi muutused võivad nii mõnelegi meie tegevusvaldkonna ettevõtjale saada määravaks oma tegevuse lõpetamisel. Põllumajandusse tehtavad investeeringud on suured ja pikaajalised ning tänasel päeval vajavad Virumaa põllumehed enam kindlust.

Vajame teadmist, et üles ehitatud talud ja tootmised saab edasi anda noorematele põlvedele. Kindlasti ei jää noored elama ja tööle piirkonda, kus põhjavesi on radioaktiivse saastatusega, laiuvad aherainemäed, janunevad põllud ning mida reostavad müra ja tolm. Jutt, et kuivade kaevude asemele veetakse ühisveevärk, võib olla lohutuseks vaid lühinägelikele.

Loodame ka edaspidi elada riigis, kus isiklikku kaevu ei peeta luksuseks.

Käesolevaga väljendab Virumaa Põllumeeste Liit selget vastuseisu fosforiidiuuringutele ja -kaevandamisele.

Pöördumine vastuvõetud laiendatud juhatuse koosolekul 13.12.2013.a.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles