Pool tähestikku majanumbrites külvab asjatut segadust

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudteeülesõidu juurest JELD-WENi juurde viiv Raudtee tänava osa kaotab oma staatuse tänavana.
Raudteeülesõidu juurest JELD-WENi juurde viiv Raudtee tänava osa kaotab oma staatuse tänavana. Foto: Arvet Mägi

Ei ole mõistlik, kui hoone aadressis on numbri taga üle poole tähestiku – a-st kuni p-ni. Segadust tekitab see rohkem, kui asi väärt on.

Eriti hull on see, et probleeme võib tekkida ka päästjatel. Dispetšerid, kes hädakõne vastu võtavad, on ju kaugel ja kohalikke olusid ei tunne. Neile võib olla üpris keeruline selgitada, kus ikka asub maja numbriga 1k, kus parasjagu punane kukk valla on pääsenud.

Rakveres on aga just niisugune olukord, sest kunagise tootmiskoondise Rakvere raudteetagusel territooriumil asuvad hooned kannavad kõik Arkna tee 1 aadressi. Või kui täpsem olla, siis on majad aadressiga Arkna tee 1a kuni Arkna tee 1p.

Loo muudab veelgi segasemaks tõik, et Rakvere linnavolikogu tekitas kümmekond aastat tagasi Raudtee tänava, mis kulges läbi kõnealuse territooriumi üle Võidu tänava kuni pärast vanaraualadu oleva kurvini.

Arkna tee tänavana algab alles sellest kurvist. Seega on aadressi Arkna tee 1 kandvad objektid kõik hoopis keset Raudtee tänavat.

Rakvere linnapea Mihkel Juhkami sõnul on tegemist paraja probleemipuntraga, sest tegelikult ei saa kunagisel TK Rakvere õuealal ametlikku tänavat olla. Kõigele lisaks ei saa praegu enam Näituse tänavalt läbi selle ala Võidu tänavale sõita.

“Avalikul tänaval kehtivad oma reeglid, näiteks tõstukiga seal sõita ei tohi,” selgitas Juhkami.

Tema sõnul on ka piirkonnas tegutsevad ettevõtted huvitatud aadressandmete korrastamisest. “Lisaks päästeametile on probleeme suurte kauba­autode juhtidel, kes kasutavad õigesse sihtpunkti jõudmiseks GPSi,” kõneles Juhkami. Sellises aadressirägastikus kipub aga tark masin pahatihti lolliks minema ja auto hoopis valesse kohta saatma.

Nii ongi linnavalitsus Juhkami sõnul ettevõtjatega kompromissile jõudnud. “Osa saavad Nortsu tee aadressi,” ütles Juhkami.

Nimi on vaja panna Näituse tänavalt Astera juurde viivale tänavale ning Lennuki tänava pikendusele, mis jookseb Nortsu teelt JELD-WENi taha.

JELD-WEN avaldas huvi nimepanekul kaasa rääkida. “Et nende emafirma asub USAs ning väga palju suheldakse välispartneritega, oli nende palve, et tänavanimes ei oleks võimalusel täpitähti,” rääkis Mihkel Juhkami.

Kahe uue tänava tekitamisega küll kõikidest tähtedest majanumbrites lahti ei saa, kuid neid jääb oluliselt vähemaks.

Nime ootab ka Rakvere ringtee, mis saabki kõigi eelduste kohaselt Ringtee tänavaks, sest Rakvere vald seda nime juba kasutab.

Vajadus ringteele nimi anda tuleneb linnapea sõnul sellest, et Tõrmas jääb teisele poole ringteed mõni Rakvere linna maja. “Praegu kannavad need Tammiku tänava aadressi, mis samuti segadust tekitab,” lausus ta.

Rakvere linnavolikogu algatas kolmele tänavale ametliku kohanime määramise. Sõna saavad sekka öelda kõik, ettepanekud vaatab üle nimekomisjon ja lõpliku otsuse langetab volikogu. Nime saavad tänavad eeldatavasti kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles