Swedbank hakkas antiskimmereid paigaldama

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki antiskimmerid on tekitanud klientides küsimusi.
Swedbanki antiskimmerid on tekitanud klientides küsimusi. Foto: swedbank

Swedbank alustas antiskimmerite ehk pangakaardi kopeerimisvastase seadme paigaldamist oma sularahaautomaatidele. Viimased automaadid Eestis saavad antiskimmeri veebruari lõpuks.

Swedbanki pangaautomaatide valdkonna juhi Indrek Kausi sõnul alustas pank antiskimmeri pilootprojektiga juba 2013. aasta teises pooles, kui enamik Tallinna ja Harjumaa automaate said uue seadme.

Antiskimmerit on lihtne ära tunda kahe asja järgi. “Oma olemuselt on tegemist sularaha­automaadi küljes oleva läbipaistvast plastist tükiga, mis paigaldatud kaardi sissepanemise ava ette. Lisaks on kõigil masinatel ekraanil ka vastav pilt, mis annab teada, et masinale on antiskimmer paigaldatud,” palub Kaus inimestel tähelepanelik olla.

Swedbanki soovitused sularahaautomaatide turvaliseks kasutamiseks on järgmised. Kui märkad pangaaparaadi juures midagi tavapäratut, tuleks sellest pangale ja politseile teada anda ning ebameeldivuste vältimiseks jätta kaart kahtlasesse masinasse pistmata.

Tasub olla valvas, kui näiteks sularahaautomaadi esipaneelil on näha eralduvaid komponente, irvakil servi, suuri pragusid, liimijälgi, ripakil juhtmeid või liiste. Need on selged märgid, et masinal võib olla kopeerimisseade, sest üldjuhul koosnevad automaatide esipaneelid ühest tükist.

PIN-koodi sisestades varja peopesaga klahvistikku nii, et ülevalt ei ole näha, millistele numbritele vajutatakse. Isegi kui kurjategijad on masinale andmeid kopeeriva seadeldise kinnitanud, ei ole neil sellise käitumise korral võimalik PIN-koodi tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles