“Heinz Valk” – vastasseisudest tõusnud filmifööniks

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Svirgsden
Kristjan Svirgsden Foto: Meelis Meilbaum

Täna esilinastub film Virumaalt pärit aatemehest ja kunstnikust Heinz Valgust. Filmi looja Kristjan Svirgsden läks teose nimel läbi halli bürokraatiakivi. Sest ta tahab filmiga meie skisofreeniliseks muutunud ühiskonnale midagi öelda.

Olete öelnud, et tahate filmiga vaadata Heinz Valgu “lipsu taha”. Aga alustama pidite ometi siitpoolt lipsu. Miks tekkis soov Heinz Valgust film teha? Miks usute, et ta on “ainuke mees, kes räägib tõtt”?

Pealepressiv propaganda – enne 90ndaid ei olnud üldse mitte midagi – sunnib meelde tuletama, et mõned inimesed riskisid oma elu ja vabadusega, et Balti ketti organiseerida ja Eesti vabaks võidelda. Kui me juba ise hakkame oma ajalugu ümber kirjutama, siis on asi p....s. Tekkis tahtmine meie skisofreeniliseks muutunud ühiskonnale midagi öelda. Heinz tundus vahendina kõige veenvam. Seda enam, et me mõistame ja tunnetame neid asju pea ühtemoodi. Olukorras, kus igal Leninil on oma partei, ja põhiliselt majanduslikel ajenditel – ja kellel veel pole, see kohe teeb –, on Valk vaba mees asjadest arvama nii, nagu nad on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles