Ees on fosforiidisõja üks pealahingutest

, Riigikogu liige 1992-1999 poliitikateaduste magister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene fosforiidisõda on järje saanud ja kes teab, kaugel on aeg, mil inimesed taas loosungitega tänavatele lähevad.
Esimene fosforiidisõda on järje saanud ja kes teab, kaugel on aeg, mil inimesed taas loosungitega tänavatele lähevad. Foto: Erakogu

Hetkeseis fosforiidisõja rindel paistab olevat soodne. Eesti suurimad erakonnad – reformierakond, keskerakond, sotsiaal­demokraadid ning vabariigi valitsus – on välja öelnud selge “ei” uute puuraukude rajamisele ja Virumaa fosforiitide kaevandamisele.

Kujunenud olukorras on arendaja peitunud sügavale kaevikutesse ja näib olevat valinud fosforiidisõja jätkamiseks venitamistaktika.

Niisugused mõtted tulid pähe esmaspäeval, 3. veebruari õhtul, kui Rägavere vallas Miila külas asuvasse seltsimajja kogunes mitukümmend vallaelanikku. Kohal oli inimesi igas vanuses – sülelastest kuni pensionärideni. Rahva kohtumine volikogu kolme liikmega toimus muu hulgas põhjusel, et Rägavere vallas näib olevat tekkinud võimuvaakum.

Kirjade järgi on volikogu esimees Arnu Lippasaar endiselt ametis, kuid paljud volikogu liikmed ja vallaelanikud ei tea, kes tegelikult valda juhib ja kust juhitakse. Paistab, et teise fosforiidisõja kolmandal aastal hakkab rindelõikudes juhtuma olulisi asju. Täheldatakse ka fosforiidisõltlaste esilekerkimist.

Rägavere vallavolikogu reglemendi kohaselt peaks toimuma vähemalt üks volikogu istung kuus (välja arvatud suvine puhkuste periood). Tänavu jaanuaris aga istungit ei peetud sellest hoolimata, et mõned volikogu liikmed pöördusid volikogu esimehe poole ettepanekuga korraldada erakorraline istung.

Esmaspäeva õhtul Miila seltsimajas esinenud volikogulastel Raigo Rebasel, Olari Valteril ja Ivo Jõgistel polnud ­aimugi, millal kutsutakse kokku järgmine istung.

Näib, et esimees Arnu Lippasaar on kaotanud kontakti paljude volikogu liikmetega ega ole just vaimustatud silmast silma kohtumisest oma valla rahvaga.

Põhjuseks näib olevat karm kaevikusõda teise fosforiidisõja rindel, kus erinevalt poolt annavad tuld riigikogu ja Rägavere vallavolikogu liikmed, Viru Keemia Grupi (VKG) esindajad ja ajakirjanikud.

Fosforiidikaevandusest unistav VKG on koondanud peamise löögijõu Rägavere vallavolikogu suunale. Vahepealsest krõbedast pakasest hoolimata jätkas arendaja massiivset lobitööd, et saada vallavolikogult nõusolek uute puuraukude rajamiseks Rägavere valla fosforiidimaardlas. Kuna jõudude vahekord (häälte jagunemine) vallavolikogus ei ole hetkel VKG-le just soodne, siis kusagil ilmselt otsustatigi lükata vallavolikogu istung kaugesse tulevikku.

Arvatavasti loodetakse vahepealse aja jooksul seni veel vastu puksivad volikogu liikmed puuraukude ja kaevanduse usku pöörata. Kui volikogu üheksast liikmest kuuluks fosforiidisõltlaste ridadesse vähemalt viis rahvaesindajat, oleks VKG-le soodne otsus garanteeritud. Kuid kelle huve niisugune otsus tegelikult väljendaks?

Puuraukude ja kaevanduste vastu antud allkirjade arv ületab juba 5000 piiri. Oma ei-hääle andnud inimeste seas on kaugelt üle poole Rägavere valla täiskasvanud elanikkonnast (vallas elab aastavahetuse seisuga 890 inimest). Allkirjade kogumise kampaania jätkub kasvava hooga nii Lääne-Virus kui väljaspool maakonna piire. Teisipäeval Tallinnas olles võttis artikli ­autoril nööbist kinni Eesti kunstiakadeemia skulptuuriprofessor Mare Mikoff ja küsis, kas uus fosforiidisõda on käimas. Kuulanud ära minu vastuse, kinnitas ta energiliselt: “Oleme kindlalt teie poolel. Anna aga märku, kui meie naistel on vaja lahingusse tormata!”

Teise fosforiidisõja rindelõikudes on märgatud, et mõned sõdalased on hakanud käituma, mõtlema ja rääkima kummaliselt. Neid on hakatud kutsuma fosforiidisõltlasteks. Mõnel on tekkinud mäluhäired, mõni on kaotanud lühiajaliselt lugemisoskuse, mõne küljest on ära kukkunud südametunnistus ja kodumaaarmastus.

27. novembril 2013 kirjutas ASi Eesti Põlevkivi kunagine juhatuse liige Lembit Kaljuvee ajalehes Põhjarannik, et tänaseks on fosforiidi kaevandamise tehnoloogiad muutunud. Fosforiiti saab kaevandada maaaluse kaevandamise tehnoloogiat kasutades.

Tegelikult olid fosforiidi maaaluse kaevandamise tehnoloogiad olemas juba 30 ja rohkemgi aastat tagasi. 1987. a märtsis tutvusin nendega Moskvas ja näitasin fosforiitide maaaluse kaevandamise tehnoloogiaid saatesarjas “Panda”. Lähiajal võite nendega tutvuda Eesti Kultuurfilmi videoportaalis INTV.

Fosforiidi maaaluse kaevandamise võimalusi kirjeldab üksikasjalikult ka akadeemik Mihkel Veiderma juhtimisel 1989. aastal koostatud raport. Seejuures rõhutatakse, et pole olemas sellist fosforiidi kaevandamise tehnoloogiat, mis võimaldaks Virumaa fosforiidid kätte saada ilma ulatuslikku looduskatastroofi põhjustamata. Ka selles osas ei ole tänaseks midagi muutunud.

Samas artiklis väidab riigikogu mäetööstusettevõtete toetusrühma esimees Kaljuvee, et keskkonnaministeerium on VKG-l puuraukude tegemise keelanud. Tegelikult ei ole ministeerium saanud midagi keelata, sest VKG ei ole mitte kunagi keskkonnaministeeriumilt fosforiidiuuringuteks luba küsinud.

Ja kolmas näide. 27. novembril 2013. a kirjutab Kaljuvee ajalehes Põhjarannik Virumaa fosforiitidele mõeldes, et teatakse enam-vähem, et fosforiiti leidub, aga lähemalt ei teata midagi.

Kas kohe mitte midagi ei teata? 7. jaanuaril 2014 toimus Tallinna tehnikaülikoolis fosforiidiseminar, kus koos teiste riigikogulastega istus ja kuulas kõrgelt koolitatud esinejaid ka Lembit Kaljuvee. Päev otsa räägiti asjast, millest tema sõnul ei teata mitte midagi. Seminari päevakorras olnud ettekanded tõendavad aga vastupidist – Virumaa fosforiitide põhjal koostatud uurimused, trükised ja raportid moodustavad tõelise infoookeani. Muide, akadeemik Veiderma juhendamisel koostatud raportiga saab iga huviline tutvuda Eesti Kultuurfilmi videoportaali INTV vahendusel, kasutades internetiaadressi www.intv.ee.

Aga püüdkem siiski ka mõista fosforiidisõltuvusse sattunud inimesi. No mis parata, kui leidub selliseid kummalisi tegelasi. Kuulnud midagi fosforiidist, tahaksid nad kohe puurima või kaevandama hakata. Teise fosforiidisõja rindel olevat nähtud isegi selliseid fosforiidisõltlasi, kellel on tekkinud probleeme lahingumasinate juhtimisega. Liiklusmärkide asemel näevad nad silme ees rahakappe ja kõrgeid ametitoole, mistõttu võivad nad tekitada liikluses ohtlikke olukordi.

Inimohvrite vältimiseks pakume fosforiidisõltlastele ebatavalise kire rahuldamiseks mõnevõrra ohutuma mooduse. Tegevuse lühikirjeldus oleks alljärgnev: võta tünnitäis uriini ja auruta see siirupi konsistentsini – saad pruunika vedeliku, mille võid nimetada uriiniõliks. Sega uriiniõli liivaga ja kuumuta seda tugevasti ilma õhu juurdepääsuta – saad nõrgalt küüslaugulõhnalise vahataolise aine, mis pimedas helendab. Kui puudutad seda käega, siis hakkavad sõrmed helendama.

Kunagi toimis niiviisi Hamburgi kaupmees Hennig Brand. Ainuüksi nähtuse demonstreerimisega teenis Brand palju raha. Kõige suuremat tulu sai mees aga uudse aine müügist. Brand pakkus seda kullast kallimalt. Tänapäeval tunneme nimetatud ainet fosfori nime all. Niisiis, tegudele fosforiidisõltlased! Seadke kodus ühes vaikses nurgakeses sisse väike labor ja nautige uriini fosforiks muundumise imelist protsessi.

Loodetavasti annab fosforiidisõltuvus juba mõne nädalaga järele, mälukaart hakkab jälle korralikult toimima, südametunnistus ja kodumaaarmastus võtavad taas sisse neile kuuluva koha.

Võimalik, et juhtub ime ja Lembit Kaljuvee ning Marko Pomerants valitakse tagasi riigikogusse … .

Seniks aga tuleb Virumaa kaitsjatel püsida valvel. Märgid näitavad, et VKG ja nende tiiva all tegutsevad fosforiidisõltlased valmistuvad hoolikalt Rägavere vallavolikogu järgmiseks istungiks. Teisipäeval andis volikogu esimees Arnu Lippasaar vihje, et võib-olla selgub aasta esimese istungi toimumise aeg ja päevakord selle nädala reedeks. Tulemas on käimasoleva fosforiidisõja selle talve üks pealahingutest – Rägavere vallavolikogu istung, kus arvatavasti ühe päevakorra punktina arutatakse volikogu vastust Viru Keemia Grupi kirjale (29.11.2013). See sisaldab ettepanekut pidada volikoguga läbirääkimisi üldgeoloogiliste uuringute tegemiseks. Loodetavasti saabub istungit jälgima suur hulk vallaelanikke. Pole võimatu, et tulemas on ka arvukalt väliskülalisi. Võimalusel teeme videoportaalis INTV internetis nähtava otseülekande volikogu istungi päevakorra sellest punktist, mis fosforiidisõjaga seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles