Ojuland peab reformi käiku autokraatlikuks

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland käis maavanem Einar Vallbaumi vastuvõtul koos elukaaslase Raimo Käguga.
Kristiina Ojuland käis maavanem Einar Vallbaumi vastuvõtul koos elukaaslase Raimo Käguga. Foto: Marianne Loorents

Samal ajal kui Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum kohendas lipsu, et hakata vastuvõtu külalisi tervitama, teatas peaminister Andrus Ansip oma otsusest tagasi astuda.

Rakveres Einar Vallbaumi vastuvõtul viibinud Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland, kes läinud aastal reformierakonnast välja heideti, nimetas Andrus Ansipi ja Siim Kallase vangerdust autokraatlikuks käiguks.

“Küsimus on selles protseduuris, kuidas viimasel kahel nädalal need asjad on käinud, need tekitavad küsimärke,” ütles uut parteid moodustav Ojuland. “Kas see on õigusriigile kohane, et kusagil tagatoas lepivad kaks-kolm, võib-olla ka neli-viis inimest midagi kokku, siis tuuakse see kokkulepe reformierakonna juhatuse ette ja lõpuks saab ka Eesti rahvas teada, et kusagil midagi on otsustatud.”

Kristiina Ojuland osutas, et järgmine peaministri kandidaat pole osalenud isegi viimatistel riigikogu valimistel. “Nii võiks ükskõik kelle peaministriks kroonida,” lisas ta.

“See on uus kultuur Eesti poliitikas, minu jaoks väga kummaline käik, minu jaoks ei ole need demokraatlikud jooned, need viitavad pigem autokraatlikule režiimile, kus inimesed midagi kitsas ringis otsustavad,” kõneles europarlamendi saadik.

Ta lisas siiski, et hoolimata kõigest on tähtis, et me oleme vabad ja selle vabaduse garantiiks on see, et oleme NATO ja Euroopa Liidu liikmed.

Peaminister Andrus Ansip teatas riigi 96. sünnipäeva eelõhtul peetud kõnes, et esitab vastlapäeval, 4. märtsil presidendile lahkumispalve.

Kui peaminister Ansip teatab riigipeale oma tagasiastumisest, alustab president Ilves kõigi parlamendierakondadega konsultatsioone peaministrikandidaadi määramiseks. Selleks on tal aega neliteist päeva.

Kui peaministrikandidaat saab parlamendi toetuse, nimetab riigipea valitsusjuhi ettepanekul ministrid. Senine valitsus jätkab tööd uue valitsuse ametisse astumiseni.

Peaministrikandidaadi saab Eesti põhiseaduse kohaselt määrata ainult president ja volitused valitsuse moodustamiseks saab talle anda ainult parlament.

Ühelgi teisel moel ei ole seda võimalik otsustada.

Viimastel nädalatel on ajakirjanduses palju räägitud võimalusest, et Siim Kallas ja Andrus Ansip vahetavad omavahel ametid ning praegu Euroopa Komisjoni transpordivolinikuna töötav Kallas tuleb Eestisse valitsust juhtima ja Ansip läheb Brüsselisse eurovolinikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles