Tapa erikooli poisid on liiga pika rihma otsas

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa erikooli poistega suhtleb kooli sotsiaalpedagoog Tiiu Klooster.
Tapa erikooli poistega suhtleb kooli sotsiaalpedagoog Tiiu Klooster. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Vallavolikogus esinenud haridusministeeriumi nõunik Jürgen Rakaselg kinnitas, et Tapa erikooli personaliküsimustega tegeletakse ja ehitushange uue koolimaja ehitamiseks on lõppemas.

Tapa vallavolinikele teeb muret, et kuigi erikool on haridusministeeriumi haldusalas, loovad jätkuvad negatiivsed avaldused ja kirjutised siiski negatiivset kuvandit kogu vallale.

“Haridusministeerium on erakordselt rahulolematu Tapa erikooli tegemiste suhtes,” kinnitas Jürgen Rakaselg. Tema esitatud faktid kõnelevad enda eest. Mullu õppis Kaagvere erikoolis 35 last, aasta jooksul registreeriti 27 omavolilist kooli territooriumilt lahkumist ja seitse suitsetamisjuhtumit. Tapa erikoolis õppis eelmisel aastal 25 õpilast ja registreeriti aasta jooksul koguni 1800 omavolilist lahkumist. “Suitsetamisjuhtumeid ei suuda keegi registreerida, sest juba sissehingatavas õhus on väljahingatava nikotiini kogus märkimisväärne,” nentis haridusministeerimi nõunik.

Mullu novembris tegid õiguskantsler Indrek Tederi nõunikud sellest ette teatades kontrollkäigu Tapa erikooli ja sel nädalal avaldatud raportis möönis ka õiguskantsler, et asutus ei saa oma tööga normaalselt hakkama.

“Kontrollimisel selgus, et mitmeid õiguskantsleri eelnevate kontrollkäikude järel antud soovitusi ja tehtud ettepanekuid ei ole siiani arvesse võetud, mistõttu ei olnud olukord Tapa erikoolis 2009. aastaga võrreldes paranenud, pigem vastupidi – kontrollkäigu ajal valitses koolis pingeline õhkkond ning nii õpilased kui mõned koolitöötajad ei tundnud ennast koolis turvaliselt,” seisis kontrollkäiku kokku võtvas dokumendis.

Haridusministrile esitas arupärimise ka riigikogu keskfraktsioon.

“Jaanuaris Tapa erikoolis toimunud mässust on tänaseks möödas enam kui kuu ning olukord erikoolis pole kahjuks senini paranenud,” on kirjas arupärimises. Keskfraktsiooni andmetel on koolist lahti lastud järelevalvetöötajate juht ning lahkunud täiendavalt veel mitu järelevalvetöötajat. Tänase seisuga on koolis kõigest kolm meessoost järelevalvetöötajat ning nemad viibivad koolis ainult öises vahetuses.

Jürgen Rakaselja sõnul on tõepoolest vahetunud juhtkond, asendatud õppejuht ja järelevalvetöötajate juht ning Tapa erikooli direktoriks määratud Kaagvere erikooli direktor Maire Reest. Senine direktor Ene Kukk on praegu haiguslehel ja temaga ei ole ministeeriumil kavas töösuhet jätkata.

Lähiajal on plaan liita Tapa erikool, Kaagvere erikool ja Vastseliina internaatkool ning siis on Rakaselja hinnangul mõistlik, kui ühendatud asutusel on üks direktor. “Saja lapse jaoks on kolm direktorit ilmselgelt liiast,” ütles ta. Vastseliina erikool ilmselt likvideeritakse ning Tapale ja Kaagverre ehitatakse uued ajakohased hooned, kus igal õpilasel hakkab olema oma tuba ja õpilasi on võimalik üksteisest rühmade kaupa isoleerida. Palju individuaalsemat lähenemist võimaldav uus, 5 miljonit eurot maksev 70 õpilasele mõeldud hoone lahendab ministeerimi nõuniku väitel paljud senised probleemid ja loob juurde ka töökohti.

Rakaselg ei mõista, miks ei hoita teistest lahus vanglakogemusega noori, kuigi Tapa erikool on praegugi piisavalt suur. “Vanglakogemusega noorukite koos teiste noortega hoidmine on lubamatu. Näen selles komplekteerimisvigu, mis ei taga kõigile lastele turvalisust,” lausus ta ja leidis, et erikooli töötajate suhtumine peab muutuma.

“Personali täiel määral välja ei vahetata. Töötajad vajavad selget ja adekvaatset juhtimist,” ütles Jürgen Rakaselg. Tapa erikoolis hakkab pidevalt kohal olema ja korda tagama kaks meessoost järelevalvetöötajat. “Järelevalvetöö peab tõhusamaks muutuma, sest poisid on lastud liiga pika jalutusrihma otsa,” lisas Jürgen Rakaselg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles