Lembit Kaljuvee: riik peaks looma ise maavarade uurimiseks ettevõtte

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Kaljuvee
Lembit Kaljuvee Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu mäetööstusettevõtete toetusrühm kohtus Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu ja Eesti Mäetööstuse Ettevõtete Liidu juhtidega, kohtumisel arutleti peamiselt ressursi- ja keskkonnamaksude üle.

“Tööstused on meie majanduse üks põhilisi sambaid. Majad, mida me enda ümber näeme, on maapõuest pärit, ehitusmaterjal ja kogu energia samuti. See on väga oluline, kuidas seda ressurssi maksustatakse,” rääkis toetusrühma esimees Lembit Kaljuvee pärast kohtumist ajakirjandusele.

Kaljuvee sõnul on Eestis ligi 100 000 tootvat töökohta ja pool nende inimeste nii-öelda tootmismahust ehk pool tööstusettevõtete käibest jõuab tema riigieelarvesse tagasi.

Kaljuvee lisas, et ainuüksi keskkonnamakse laekub riigile umbes pool miljardit eurot, mis on väga suur summa.

Kaljuvee ütles, et kohtumisel ASi Kunda Nordic Tsement tegevdirektori Meelis Einsteini, Eesti Energia Kaevandused ASi juhatuse esimehe Veljo Aleksandrovi ja teistega arutati ka ettevõtete arenguvõimalusi ja muudatusi seadustes.

“Lähema aasta jooksul tuleb keskkonnaministeeriumis arutusele uus maapõueseadus, mis peaks ära määratlema, kuidas maavarade uurimisega edasi minna. Riik ise maavarasid ei uuri, inimesed on aga ära hirmutatud, ettevõtjad uurida ei saa. Üks lahendus on, et riik loob ise maavarade uurimiseks ettevõtte,” rääkis Kaljuvee.

Kunda Nordic Tsemendi tegevjuht Meelis Einstein on ühtlasi ka Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhatuse esimees ja Veljo Aleksandrov Eesti Mäetööstuse Ettevõtete Liidu volikogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles