Baltoscandal paneb passid müüki

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltoscandal 2010.
Baltoscandal 2010. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Laupäeval, 15. märtsil tulevad müügile rahvusvahelise teatrifestivali Baltoscandal passid.

Selleaastase Baltoscandali üheks peaesinejaks on Portugali lavastajateduo Ana Borralho ja João Galante lavastus “Atlas“, kuhu festival otsib Lääne-Virumaa päritolu osalisi. 2011. aastal Lissabonis esietendunud “Atlast“ on taasloodud paljudes maailma riikides Šveitsist Brasiilia ja Soomeni. 100 erinevas vanuses ja eri elualade inimest loovad koos omalaadse atlase, mis kaardistab meie sotsiaalsete sidemete keerukaid läbipõimumisi.

Eksootikat pakub Bouchra Ouizgueni neljast naisest koosnev trupp lavastusega “Madame Plaza”. Bouchra Ouizguen on Marrakechist pärit koreograaf, kellel on euroopa ja orientaalse kaasaaegse tantsu taust. Trupp viljeleb Maroko kohalikku kabareestiiliaïta - nad on naised, kes esinevad pidustustel ja ööklubides nn valu lauludega, mis räägivad kaotusest ja võimatust armastatusest ning on enamasti erootilise alatooniga. “Madame Plaza” on õrn ja uhke, avatud meelega ning humoorikas.

Prantsusmaalt on festivali programmis Halory Goergeri ja Antoine Defoorti “Germinal”, millele Baltoscandal on ka kaasprodutsendiks. Liikudes piiranguteta teatri, performance’i ja kujutava kunsti vahel, rakendavad oma eklektilisi huvisid, et leiutada omanäoline igavesti muutuv ja raamideta teatrižanr. “Germinal” on filosoofiline eepos, kus kuus isikut taasleiutavad keele ja mõtlevate olenditena avastavad, et nad on võimelised lavale tooma terve maailma süsteemi.

Norra koreograafid Ingri Fiksdal ja Ingvild Becker toovad Rakvere lähedale metsa oma lavastuse “Night Tripper”, mis on jäljerada metsas, kontsertesitus, rituaal ja sotsiaalne koosviibimine. Iidne mütoloogia kohtub igapäevaeluga ja unenägu ja reaalsus sulanduvad ebamaiseks kuid käegakatsutavaks looks.

Fesfivali programmis on koreograafi Anna Jureni ja lavastaja Annie Dorseni koostöölavastus “Magical” (USA/Austria), Alma Söderberg (Rootsi) oma uuslavastusega “Idioter”, Saksamaalt jaapanlanna Naoko Tanaka oma lavastusega “Die Scheinwerferin”, Suurbritanniast Kim Noble pöörase ja radikaalse lavastusega “I Am Not Alone”.

Festival toimub sel 2.-5. juulini Rakveres. Festivali kunstiline juht on Priit Raud. Festivali piletid tulevad müüki 1. maist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles