Palun tõhusat vananemisvastast rohtu

Mare Rossmann
, linnakodanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Rossmann
Mare Rossmann Foto: Erakogu

Nii küsis 40+ aastates naine apteekrilt. “Võtke arseeni,” soovitas proviisor. Aastates 60+ inimestele andis väärtuslikku nõu minu hea õpilane Hardo Pajula: “Kõige kindlam pensionisammas on anne õigel ajal ära surra.” Kui jätkata optimistlikumalt, siis aastates 20+ noormees kuulutas, et tema nii pika aja peale üldse ette ei mõtle, elu on lill ja peab olema elatud mõnuga. “Kui ei ole surmatõbi, saame ikka Soomest abi,” lisas sõber. Üks poliitik on aga arvamusel, et kuna tulevikus teevad masinad meie eest töö ära, siis peame kõik ennast ette valmistama õnnelikuks jõudeeluks.

Kõik need vastuolulised signaalid lähevad peas risti-rästi ja tekitavad ebakindlust. Vanemad inimesed otsivad kestvuse märke keset muutuste tuuli, ja kui täpselt ei tea, mis ees ootab, hakkab meelte ääre­aladel virvendama paanikatunne.

Aga et pingeid maha võtta, tuleb inimestega rääkida, tutvustada neile eri vaatenurki, anda igakülgset informatsiooni ja teha seda viisakalt ja lugupidavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles