Paastumaarjapäeval toogu mehed naistele punast jooki

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paastumaarjapäeval seovad naised puuokste külge värvilisi paelu ning iga paela juures soovivad midagi.
Paastumaarjapäeval seovad naised puuokste külge värvilisi paelu ning iga paela juures soovivad midagi. Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Täna on paastumaarjapäev, võib ka öelda punamaarjapäev, kapsamaarjapäev, ning vanade kommete järgi on see pühendatud naistele.

Töötegemine on naistel täna keelatud, eriti rangelt oli keelatud õhtune tule valgel käsitöö tegemine, et vältida orase kahjustamist. Vana kombe kohaselt on keelatud ka naiste käsitööd, nõelumine ja kudumine, samuti sõelumine, pea kammimine, põranda pühkimine. Kui hommikul juba pead jõudsid kammida, tasuks arvestada, et kanad nokivad peenrad üles.

Maarjapäeva tunnuseks on olnud punajoomise tava, mille tõttu saadi kogu aastaks õitsev välimus ja puna põsile. Kui naistepühal peaksid mehed naiste seltskonda sattuma, peavad viimased päevakangelastele välja tegema või punast jooki tooma. See olgu vein, viin, aga ka mahl ja tee sobivad. Naised võivad eksikombel naistepühale sattunud mehele ka tanu või rätiku pähe siduda.

Oluline tähendus on tänasel päeval kapsastel. Suurte kapsaste saamiseks keriti suuri lõngakerasid ja küpsetati suuri pannkooke ning karaskeid. Osades piirkondades nõuti seejuures valgete rõivaste kandmist, mis on kapsamaagias väga olulise tähendusega.
Kirikukalendris tähistatakse Maarja paastumispüha, millega ta alustas pärast seda, kui peaingel Gaabriel teatas talle lapsest.

Maarjapäeva kui naiste väe püha on 1990. aastatel pühitsetud asutustes ja kõrgkoolides lauludega päikest tervitades, saunas käies ja puna maitstes.

Soovitusi tänaseks päevaks:
Rõivasoovitus: täna kantakse valget.
Pane oma kevadised plaanid paika, siis tead, mida sügiseks oodata.
Maarjapäeval külla minnes tuleb puna kaasa võtta.
Tänasest võivad tüdrukud aidas magada, jäta magamistoas aken lahti.
Küpseta täna suuri pannkooke, siis kasvavad sügiseks suured kapsad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles