Ökofarmi beebibuum teeb südame soojaks

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vihulas mõisas töö- või eraasjus viibivatel inimestel on alati mõistlik läbi astuda ka sealsest ökofarmist. Ühel juhul maandavad farmiasukad kiiresti tööpinge, teisalt on loomade seltsis lihtsalt tore viibida. Eriti praegu, mil kevadine beebibuum farmi on jõudnud.

Ökofarm on rajatud 19. sajandil Vihula mõisa ehitatud hobusetalli võimsate võlvide alla. Seal tunnevad end suisa koduselt kanad, küülikud, lambad ja alates maikuust ka pisikest kasvu dexter-tõugu veised.

“Ökofarm on mõeldud peredele ja ka täiskasvanud käivad siin väga hea meelega,” rääkis Vihula mõisa turundusjuht Liina Pärlin. “On tore vaadata, kui pintsakutes tähtsad mehed päevaselt konverentsilt siia tulevad ja end automaatselt lõõgastunult ja paremini tunnevad.”

Aprilli alguses nägid ilmavalgust lambatalled, kes nüüd mammade valvsa pilgu all tallipõrandal kepsutavad. Aega pole raisanud küülikudki. Hulk poegi on Liina Pärlini sõnul juba maha müüdud, kuid üks pesakond on küülikuemanda pehme karvaga vooderdatud pesas alles kasvamas. “Küülikute elu on väga kiire. Kuna meie farmis kasvavad loomad ei ole mõeldud toiduks, siis oleme rõõmsad, kui keegi tahab küülikupoegi osta,” kõneles Pärlin.

Mõisakülaliste toidulauale ei jõua ka farmi uhkete suleliste munad, need antakse kanadele-kukkedele endile nokkimiseks, et suled läigiksid ja tervis korras oleks. Munaga maha saamisest teatavad kanaprouad tavaliselt eriti valjuhäälselt. Harilike kodukanade vahel sebivad ka pisemat sorti kääbuskana ja -kukk ning suured ja pontsakad lihakanad. Karjajuhist kuke tunneb igaüks ära uhke püstise ja tulipunase harja järgi.

Mida aga tähendab “öko”? Liina Pärlini kinnitusel järgitakse farmis ehedat maalähedast eluviisi, loomade toit püütakse hoida võimalikult puhas ja kodumaine. “Kapsad ja porgandid, mis jänestele anname, kasvavad meie oma aias,” lisas turundusjuht.

Laienemise plaane farmis praegu ei peeta. Eesmärk on olla võimalikult maalähedane, et linnast Vihulasse saabuvad pered saaksid näha ehedat ja vahetut loodust. Ainsa uuendusena on ette näha, et maikuus saabuvad farmi pisemat sorti ja päris tõsise karvkattega dexter-tüüpi veised.

Suvehooajaks tuleb ka hobune, kes külalistele mõisapargis kalessisõitu tegema hakkab.

Lisaks loomade uudistamise võimalusele saavad lapsed kohapeal naturaalse lambavillaga viltimist proovida. Juba ootabki farmi seina ääres suur anum, lambalõhnalist päris villa täis.

Vaata galeriid digilehest www.virumaateataja.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles