Haljalasse tuleb “Meie esimene miljon”

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala teatripublikut tulevad naerutama Vana Baskini Teatri näitlejad, armastatud Tõnu Kilgas ja Pirjo ­Levandi, kes unistavad külluslikust elust, kuid satuvad tragikoomilistesse olukordadesse.
Haljala teatripublikut tulevad naerutama Vana Baskini Teatri näitlejad, armastatud Tõnu Kilgas ja Pirjo ­Levandi, kes unistavad külluslikust elust, kuid satuvad tragikoomilistesse olukordadesse. Foto: Internet

Vana Baskini Teater mängib 14. aprillil Haljala rahvamajas komöödiat “Meie esimene miljon”.

Sébastien Thiéry loo “Meie esimene miljon” on lavastanud Ivo Eensalu, mängivad Pirjo Levandi, Tõnu Kilgas, Merilin Kirbits ja Madis Milling.

Arvatavasti on suurem osa inimestest kas nii või naa unistanud majanduslikult muretust ja külluslikust elust. Paraku on seda antud vähestele ja suurem osa unistajatest jäävadki unistama. Ometi pole unistaminegi paha – teatud piirini on see taganttõukav ja tegutsema innustav jõud. Kuigi on ka neid, kes ei hooli sugugi rahaküllusest ega mõnusamast elust, vähemalt sõnades mitte. Tekib küsimus – kas ka tegelikult? Mida üldse me rahaga teeme ja mis raha meiega teeb ...

Selliseid ja muidki samalaadseid küsimusi esitab noor prantsuse näitleja ja komödiograaf Sébastien Thiéry oma komöödias “Comme s`ill en pleuvait”, mille Vana Baskini Teater on võtnud oma repertuaari pealkirjaga “Meie esimene miljon”. Tüki lavastaja Ivo Eensalu tähistas esietendusega 14. märtsil oma 65. sünnipäeva.

Sébastien Thiéry on sündinud Pariisis 1970. aastal. Ta omandas näitlejahariduse ning 30aastaselt hakkas kirjutama teatrile. Tema esimene näidend “Sans ascenseur” (“Ilma liftita”) jõudis lavale 2005. aastal.

Nii selles kui enamikus oma järgmistest näidenditest oli laval ka autor ise. Samal ajal teatritööga tegi Sébastien Thiéry rohkelt kaastööd televisioonile. Aastatel 2004–2005 kirjutas ta üle kolmesaja osa Canal+’is näidatud seriaalile “Chez Maman” (“Ema juures”), milles ta ka ise näitlejana osales.

Tema näidendite teravmeelsetes dialoogides ja absurdilähedastes situatsioonides võib aga leida sarnast ka Ionescoga. 2012. aastal tõi Bernard Murat Théâtre Edouard VII’s lavale Thiéry näidendi “Comme s`il en pleuvait” (“Nagu küllusesarvest”, Vana Baskini Teatris “Meie esimene miljon”), mida saatis publiku suur menu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles