Narkootikumide tellimine postisaadetisena on ebaseaduslik

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid
Narkootikumid Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eelmisel aastal hakkas Ida prefektuuri narkokuritegude talitus lisaks maksu- ja tolliametile menetlema juhtumeid, kus välismaalt on tellitud narkootilisi aineid. Hollandist tellitakse peamiselt kanepiõisikuid, amfetamiinipulbrit ja ecstasy tablette.

Tellijateks on valdavalt õpilased ja üliõpilased, kes orienteeruvad hästi erinevatel veebilehtedel. Noorte huvi osta interneti teel keelatud aineid on märk sellest, et neist endist on saanud tarvitajad ja nad otsivad võimalusi soodsa hinnaga aine ostmiseks,“ lausus narkotalituse juht Valdo Arula.

Tellitava kauba kohta tehakse eelnev taustauuring. “Noored loevad foorumitest kuidas toimub kauba tellimine ja kohalejõudmine, kas kvaliteet on tagatud, kas kaubasaadetis on piisavalt turvatud, mis tähendab, et oleks vaakumpakendis ja ei laseks lõhna läbi. Kauba tasumisel kasutatakse virtuaalraha bitcoine,“ ütles Arula.

Internetis müüdav narkootikum tekitab noortes teatud laadi hasarti, sest sageli tahetakse katsetada tellimisprotseduuri ja tekib soov näha, kas narkootikumid jõuavad adressaadini. Pakid tellitakse kas kodusele aadressile või postkontori postkasti, kuid sinna need ei jõua, sest need avastatakse läbivaatuse käigus.

Arula ütles, et tegemist ei ole üksikjuhtumitega, kus mõni isik väidab, et tahtis proovida välismaalt narkootikumide tellimist. Ida prefektuur on alustanud viis kriminaalasja, kus kahe puhul on tegemist korduva narkootilise aine tellimisega Hollandist.

Politsei tuletab meelde, et välismaal legaliseeritud narkootikumid on Eestis keelatud, mis tähendab, et nende käitlemine, sealhulgas tellimine, on ebaseaduslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles