Laura Vunk: hakkasin muusikat tegema, et kuulda oma lindistatud häält

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spice Mouse ehk Laura Vunk.
Spice Mouse ehk Laura Vunk. Foto: Erakogu

Spice Mouse'i nime taha peidab end Tapalt pärit saladuslik muusik Laura Vunk, kes pärast mitmekordset palumist oli koos Pastaca ja Kagoga nõus üles astuma Rakvere Teatrikohvikus üritusesarja Indi Ila viimasel kontserdil. Tegemist on Spice Mouse'i esimese pikema intervjuuga.

Kui ma teilt ühel päeval Facebookis intervjuu kohta küsisin, nägin ma teie uut profiilipilti. Te ütlesite, et ei viitsinud õppida ja siis joonistasite selle. Sellest tulenevalt ka järgnevad küsimused. Mis õpingud teil praegu pooleli on ja miks teile joonistada meeldib?

Infoteadus Tallinna ülikoolis on veel pooleli, aga ehk jõuab varsti see teekond ka lõpule. Joonistan puhtalt enda rõõmuks. Selline hea rahustav tegevus. Ma ei mõtle tavaliselt ette, mida joonistan, lasen lihtsalt käekesel igasugu jaburusi teha.

Kus te seda õppisite?

Joonistamist pole ma kuskil õppinud ja ega ma väga sageli enam ei joonistagi, vanasti palju rohkem – sodisin kõik vihikud täis. Aga alguse sai kõik Lääne-Virumaal Tapal.

Mina näiteks olen pärit Tapa ja Kadrina vahel asuvast pisikesest külast nimega Leikude. Järgnev on väga subjektiivne arvamus ... Satun Tapale päris sageli, ja kui nüüd väga aus olla, siis on see juba aastaid suhteliselt nukker paik. Milline on teie Tapa?

Minule kui aastaid eemal elanule tundub Tapa üsnagi teistsugune. Väga vaikne tundub, kuigi kooliajal polnud sugugi sellist muljet. Samas olen alati olnud selline üksi kodus nokitseja ja mitte eriti seltskondlik, nii et Tapa on mulle kodulinnana olnud väga sobiv.

Millal te muusikat tegema hakkasite?

Muusikat hakkasin tegema aastal 2008, kui tahtsin uudishimust oma lindistatud häält kuulda. Kustutasin mingitel lauludel hääled võimalikult ära ja laulsin siis ise oma vanasse MP3-mängijasse need ümber. Päris ise looma hakkasin arvatavasti sama aasta teises pooles. Siis lõikasin ja moonutasin internetist leitud või teiste laulude helijuppe taustaks.

Teie muusika sai päris kiiresti positiivset vastukaja. Oli see üllatus?

Üllatus kindlasti, sest mu lindistused olid kole madala kvaliteediga. Ma pole ka eriti osav laulja, hääl on väga nõrgakene. Tegin seda kõike rohkem nagu mängimise pärast.

Kas teile meeldib tähelepanu?

Ma arvan, et see on vale, kui ma ütleks, et mulle tähelepanu ei meeldi. Pigem ei oska ma tähelepanuga veel midagi tarka peale hakata. Tegelen vaikselt muusikaga.

Te töötate raamatukogus. Milline on teie suhtumine digiraamatutesse?

Mulle isiklikult meeldib paberraamatut käes hoida ja seda nuusutada, aga digiraamatute vastu mul midagi küll ei ole. See on loomulik areng.

Kas see ongi meie tulevik ja paberraamatud kaovad või on tegemist samasuguse hirmuga, mida kunagi tekitas kino tulek – kõik kartsid, et teater sureb välja.

Hirmu mul ei ole. Paberraamat ei kao vist siis, kui ta on midagi erilist ja ilusat. Kindlasti on oluline kvaliteet, mitte nagu praegu – paljud raamatud on sellised, et lagunevad pärast esimest lugemist käes ära. Kui raamat on selline, siis olgu ta parem digitaalsel kujul, nii et võib lõputult särada.

Olete ennast nimetanud ilusti raamatukogutädiks. Kas kõikidele raamatukogutädidele meeldib lugeda?

Ma arvan, et kindlasti meeldib raamatukogutädidele lugeda, kuid aega pole ülearu. Mõned on väga suured lugejad, mõned natuke aeglasemad. Minul on praegu siiski pikem nimekiri nendest raamatutest, mida soovin lugeda, kui nendest, mis loetud.

Mis muusikapala teid viimati kummitas?

Chairlift Sidewalk Safari ja G-Dragoni mitu lugu. Olen avatud väga erinevale muusikale ja mul ei ole probleem ka kõike segamini kuulata. Tundub, et mul esinevad muusika kuulamisel teatud lained ja praegu on kevadine korea popi laine.

Näiteks Pastacas on teie muusika kiitustega üle valanud. Mida te ise oma Indi Ila kaasesinejate kohta ütleksite?

Aitäh Pastacale! Ma olen ausalt nende muusikat kuulanud piinlikult vähe, enne esinemist peakski meenutuskuuri läbi tegema. See, mis ma olen kuulnud, on mulle meeldinud. Ühes Kago loos häälitses üks tore kass.

See on nüüd vist kolmas kord, kui olen teid Indi Ilale esinema kutsunud. Miks te siiani keeldunud olete ja nüüd nõustusite?

Arvan, et ma olen kartnud või pole saanud tulla, ega täpselt enam ei mäletagi. Nõustusin seepärast, et on mitu laulu, mida ma nüüd juba ise tahan laulda. Endalgi on huvitav.

Mida publik 17. aprillil Teatrikohvikus teie esinemisest oodata võib?

Arvatavasti minulikult tagasihoidlikku esitust. Kavatsen laulda paar laulu, mida ma varem pole saanud publikule laulda. Karta on, et oma laulude sõnu ei saa ma endiselt pähe, sest olen neid nii vähe esitanud.

Jäänud on viimane küsimus. Kust pärineb teie artistinimi Spice Mouse?

Artistinimi pärineb ühelt mu vanalt T-särgilt, kus oli peal Spice Girls hiirte versioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles