Naisekandmisega ühel pool

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisekandmine ei ole enam atraktiivne ning 16 aastaga võistlus lihtsalt väsis.
Naisekandmine ei ole enam atraktiivne ning 16 aastaga võistlus lihtsalt väsis. Foto: Tairo Lutter

Väike-Maarjas traditsiooni­liseks ettevõtmiseks kujunenud naise­kandmis­võistlusi, mis toimusid sõprusvalla Sonkajärvi innustusel järjepanu 16 aastat, tänavu enam ei korraldata.

“Iga asi saab ükskord otsa,” ütles Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla. Vallajuht selgitas, et võistlus ei olnud enam nii atraktiivne kui võinuks olla, raske oli osalejaid ja pealtvaatajaid kohale meelitada.

Osalejate arv püsis küll stabiilsena, kuid ei suurenenud, samas kahanes publiku huvi.  “Paraku ühte ja sarnast etendust ei soovita lõputult vaadata,” nentis vallajuht ning lisas, et keeruline oli leida midagi päris uut, mis magnetina tõmbaks.

“Omal ajal oli võistlus uudne, nüüd on aga tekkinud põnevaid alasid ja ettevõtmisi üle Eesti. Mulle endale meeldib väga näiteks saunamaraton Otepääl,” märkis Indrek Kesküla.

Praegu on Eesti naisekandmise esivõistluste korraldamise ainuõigus Väike-Maarja vallal, selleks on taotletud ka patent. Kesküla ei välistanud võimalust, et võistlust kunagi siiski veel korraldatakse, ning oli seda meelt, et kui mõni teine vald või piirkond tahab traditsiooniga jätkata, on võimalik läbi rääkida.

“Kahju, kui naisekandmine Eestis päris unustuse hõlma vajuks. Kui leiduksid teised tegijad võib-olla uues kohas, kes seda edasi viiksid, võiks ettevõtmine saada uue hingamise,” leidis Väike-Maarja valla avaliku teabe  ja spordiosakonna juhataja Ilve Tobreluts, kes on kuulunud kõigi naisekandmisvõistluste korraldustoimkonda.

Ilve Tobreluts rääkis, et kuigi naisekandmine kuulus lahutamatu osana Pandivere päevade kavva ning platsile vaatajaid ikka jagus, kandis üritus viimastel aastatel veidi väsimuse märke. “Püüdsime küll leiutada uusi asju, võtsime kavva maratoni- ja sprindidistantsi, korraldasime jõukatsumist abielupaaridele, aga särtsu kippus ikka väheks jääma,” tõdes Tobreluts.

Soomes Sonkajärvil maailmameistrivõistlused toimuvad ning ka sõprusvallale Väike-Maarjale on osalemiseks kutse saadetud. Vallal ongi kavas esindajapaar Soome lähetada. Üks võimalustest on pakkuda sõitu paarile, kes on osalenud kõigil kuueteistkümnel naisekandmise võistlusel.

Kogukonda liitvaks ettevõtmiseks kujunenud Pandivere päevad, mis toimuvad tänavu 27. korda ning mille üheks osaks oli naisekandmine, jäävad ürituste kavva alles. Peetakse laata, üles astuvad esinejad, pakutakse tegevusi lastele, jätkatakse külakonverentsidega. Pandivere päevade raames toimub tänavu teist korda Ebaveres laulu- ja tantsupidu, kus esinevad ka muusikakollektiivid ning külalisi oodatakse oma vallast kaugemaltki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles