Beebi pääses rongiõnnetuses tänu vaheseinale ja vankrile

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongiõnnetus Raasikul.
Rongiõnnetus Raasikul. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

“Rongi tuli tolmupilv, aken kukkus eest ära ja klaasikillud lendasid,” kirjeldas Tamsalus elav Tiit Lastik, kes koos abikaasa ja kahekuise beebiga kolmapäeval Raasikul rongi­õnnetuse läbi tegid.

Kolmapäeva pärastlõunal Tallinnast Tamsalusse sõitnud Lastikud istusid samas vagunis, kuhu veoauto sisse sõitis. Sinise kabiiniga masin rammis rongi otse nende nina all.

“Vahesein ja lapsekäru hoidsid hullema ära,” tänas Tiit Lastik õnne.

Kahekuine laps, kelle pärast oli hommikul Tallinna arsti juurde sõidetud, oli Lastikul õnnetuse hetkel süles. “Sain ta ruttu põue panna, et klaasikildudega pihta ei saaks,” kõneles isa, lisades, et üks pisike kriimustus lapsel siiski oli. Tema ise ja abikaasa kannatada ei saanud.

Pereisa kiitis hästi asjalikult tegutsenud Elroni klienditeenindajat, kelle juhendamisel hakati kõigepealt naisi ja lapsi ning seejärel mehi rongist välja aitama. Ka abi saabus üsna kiiresti.

Lastik usub, et laps, olgugi nii väike, tundis ette, et midagi juhtub, sest oli väga rahutu. Imiku rahustamiseks oli ta koos temaga enne kokkupõrget aknast välja vaadanud.

Ka Lastiku enda sisetunne andis talle tõenäoliselt hommikust peale märku, sest tundis, et selle kell 14.55 Tallinnast väljuva rongiga ei tahaks ta Tamsallu tagasi sõita. “Ütlesin naisele, et peaks juba kella 14 rongiga ära minema,” meenutas ta.

Ohu eest hoiatavaid märke oli mehe arvates sel päeval teisigi. Hommikul ei tahtnud kass pererahvast kodust välja lasta, heites ukse ette magama.

Tiit Lastiku sõnul olid nad veel järgmiselgi päeval šokis. Hingerahu taastamiseks käis kristlasest perepea Tapa kirikuõpetaja jutul. “Selline asi paneb elu üle järele mõtlema,” tõdes mees.

Päästetöödel abis käinud Tapa päästerongi ülem Vjatšeslav Suvorov ei soovinud päästetöödest rääkida. “Ma ei ole volitatud isik,” põhjendas ta keeldumist.

Kolmapäeval kell 15.19 sõitis Harjumaal Raasiku tõkkepuuta raudteeülesõidukohal raskeveok külje pealt sisse Tallinna-Tartu reisirongile.

Õnnetuses hukkusid veoautot juhtinud 59aastane mees ja rongis reisijana viibinud 43aastane naine, kaksteist inimest sai õnnetuse tagajärjel vigastada.

Veok tabas neljavagunilise diiselrongi viimast vagunit ja kokkupõrke tagajärjel jooksid kaks tagumist vagunit ning mootorimoodul rööbastelt maha. Nii kolmanda kui neljanda vaguni parempoolne külg sai õnnetuse tagajärjel tugevalt kannatada.

“Kõik rongis viibinud reisijad on Elroni poolt kindlustatud. Avaldame peatselt oma kodulehel info, kuidas tekkinud kahjudest meile teada anda,” ütles Elroni müügi- ja arendusjuht Norbert Kaareste BNSile.

“Elron aitab kannatanutel suhelda kindlustusandjatega, kes juhtumiga seotud on,” lisas ta.

Raske liiklusõnnetuse tõttu oli rongiliiklus Aegviidu liinil veel neljapäevalgi häiritud, Elron asendas mitu rongi bussidega.

Eesti Raudtee kinnitusel panustatakse raudtee ülesõidukohtade renoveerimisse aastas üle 750 000 euro.

Suurema liiklustiheduse ja kaheteelise raudtee tõttu, mis suurendab ülesõidukohal ohtu, peab Eesti Raudtee prioriteediks Tallinna-Tapa suunda.

Möödunud aastal paigaldati Tallinna-Tapa kaheteelisel raudteelõigul tõkkepuud peaaegu kõigile seni tõkkepuuta olnud ülesõidukohtadele.

“Sel aastal on kavas renoveerida ülesõidu automaatsignalisatsiooni 21 raudteeülesõidukohal,” rääkis Eesti Raudtee kommunikatsioonijuht Liina Hallik BNSile.

Sealhulgas Tallinna-Tapa raudteelõigul viies jaamas koos tõkkepuude paigaldamisega, ja Tapa-Narva ning Moe raudteeülesõidukohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles