Keskkonnakaitsjad ja päästjad kontrollivad Lääne-Virumaal tuleohutuse nõuete täitmist

, Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kustutasid Kadrina vabatahtlikud päästjad Saksi külas järelevalveta jäetud lõkke. Foto on illustratiivne.
Eile kustutasid Kadrina vabatahtlikud päästjad Saksi külas järelevalveta jäetud lõkke. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik/Postimees

Keskkonnainspektsiooni Lääne-Virumaa büroo inspektorid ja Ida päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo inspektorid korraldavad laupäeval, 26. aprillil maakonnas reidi, et kontrollida tuleohutuse nõuete täitmist.
 

Vales kohas ja hooletult tehtud lõkkest saavad tihtipeale alguse ulatuslikud kulu- ja metsapõlengud. Näiteks 22. aprillil said päästjad väljakutse Vihula valda Eisma külla, kus põles metsaalune ja kuivanud puud umbes 0,5 ha ulatuses. Samal päeval kustutasid päästjad ka kulupõlengud Tapa linnas Lembitu tänaval 600 m2 ulatuses ja Kunda linnas motokrossiraja kõrval põllul umbes 200 m2 ulatuses.
Eriti aeganõudev ja ressursimahukas on metsatulekahjude kustutamine. Ka looduse taastumine põlengust võtab aega aastakümneid.

Eelseisva kontrolli eesmärk ongi metsa- ja maastikupõlenguid ning nendega kaasnevat kahju ära hoida ning inimestele meelde tuletada, et tuleohtlikul ajal tohib looduses lõket teha ainult eelnevalt ettevalmistatud ja tähistatud lõkkeplatsidel. Sellisteks kohtadeks on näiteks RMK lõkkekohad või muud avalikud puhkekohad. Ka grillahju tohib kasutada ainult tähistatud lõkkeplatsidel. Kulu põletamine on aastaringselt keelatud.

Koduhoovis või aias lõket tehes tuleb järgida kõiki ohutusnõudeid, sealhulgas lõkke kaugust hoonetest. Lõkkealus ja ümbrus tuleb kuivanud taimestikust ja muudest süttivatest materjalidest puhastada. Lõkke tegijal peavad tule kustutamiseks ja selle leviku piiramiseks olema ka kustutusvahendid.

Lõket ei tohi jätta järelevalveta, kindlasti peab lõkkel pidevalt silma peal hoidma täiskasvanu. Lõkke põlemisjäägid tuleb hoolikalt kustutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles