Talgulised korrastasid Naisteväljal legendaarse meremehe talukohta

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisteväljal korrastati kaptenmajor Verner Hans Puuranna kunagist talukohta.
Naisteväljal korrastati kaptenmajor Verner Hans Puuranna kunagist talukohta. Foto: Toomas Uudeberg

Täna korrastati Tamsalu vallas Naistevälja külas legendaarse mere­mehe, allveelaeva Kalev komandöri kaptenmajor Verner Hans Puuranna (1904–1983) talukohta, lõigati võsa, võeti maha mõned kuivanud puud ning koristati ära maha langenud puud.
 

Talgujuht, Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg sõnas, et oksad põletati ning kinnistule istutati 18 noort mägimändi.

Legendaarse meremehe kunagist kodukohta on talgude käigus kenamaks muudetud ka kahel korral varem: mullu ning 2010. aastal.
Uudebergi sõnul kõike korraga ei jõutud ning eelmise aasta lõpus möllanud tormid murdsid puid, tuulemurd tuli likvideerida.
“Nüüd oleme jõudnud lõpliku tulemuseni, talukohas on korrastatud pargiala,” sõnas Uudeberg.

Täna lõi talgudel kaasa kaheksa Tamsalu valla elanikku, mis oli Toomas Uudebergi hinnangul just paras, et tegevust jätkuks kõigile.
Pärast tööd lasti koos hea maitsta lõkkel küpsetatud vorstidel ning turgutati end karastavate jookidega.

Mullu sügisel püstitati meremehe ja teeneka sõjaväelase meenutamiseks mälestusmärk kunagise talumaja kohale. See kujutab komandosilda, allveelaev ise asuks justkui maa all.
Mälestusmärgi lõplikuks lihviks on vaja tänavu suve hakul veel väiksemaid töid teha.

1904. a Narvas sündinud ja 1983. aastal Austraalias Brisbane’is surnud Verner Hans Puuranda peetakse Eesti allveelaevastiku üheks rajajaks.

Eesti mereväe esindajana Inglismaal viibis ta Eestile mõeldud allveelaevade ehitamise juures. Ta oli ka Eesti allveelaeva Kalev viimane komandör. Pärast teist maailmasõda, mille lahingutes ta Saksa vägede poolel osales, emigreerus ta Austraaliasse ja asutas Brisbane’is Eesti Seltsi.
Alates 1973. aastast kuni surmani oli Verner Hans Puurand algul Eesti vabariigi eksiilvalitsuse minister ja hiljem majandusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles