Prima Vista päev Rakveres

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandusfestival Prima Vista.
Kirjandusfestival Prima Vista. Foto: Prima Vista

2014. aastal on rahvusvaheline Tartu kirjandusfestival Prima Vista partnerlinnaks Rakvere. Festivaliprogramm toimub laupäeval, 10. mail Rakvere Teatri väikeses majas, teatrikohvikus, Rahvaaias ja Lääne-Virumaa Keskraamatukogus.


Rakvere Teatri väikeses majas

12.00 Tervitussõnad Rakvere abilinnapealt Kairit Pihlakult

12.10 Avapauk Def Räädult koos osavate riimimeistritega
Tänaseks 15 aastat tegutsenud Def Räädu tegutsemisajaloo sisse mahub kuus täispikka albumit ja hulk hittsingleid. Põhikoosseisu kuulub kaks Rakverest pärit meest: Remi Prual ja Arian Levin. Nende helipilt on segu muusikastiilidest nagu hiphop, reggae, dancehall, jazz, folk ja moodne urbanistlik klubimuusika. Sama oluliseks on alati peetud loomingu sõnalist poolt, mille osas on aktiivselt panustamas tuntud laulu- ja sõnameistrid J.O.C., Stupid F ja Mr.President. Prima Vista raames pakutakse publikule eriprogrammi, kuhu on välja valitud tähenduslikuma sõnumiga lood, millede vahele räägitakse lühidalt ka lugude tekkeloost ja sisust.

12.40 Festivali matroon Kristiina Ehin koos pärimusmuusikute Silver Sepa ja Sofia Joonsiga
Luuletaja ja proosakirjanik Kristiina Ehini autobiograafiline teos “Paleontoloogi päevaraamat” pälvis 2013. a Virumaa kirjanduspreemia. Tema abikaasa Silver Sepp on tuntud oma fantaasiapillide kasutamise poolest. Sofia Joonsi mitmekülgne eesti ja rootsi rahvamuusikal põhinev looming on Kristiinat inspireerinud juba kümmekond aastat.

13.30 Soome menukaim noortekirjanik Salla Simukka
Rahvusvahelise läbimurde kirjanikuna saavutas Simukka oma ülipõneva ja kaasahaarava noorte krimitriloogiaga. Eesti keeles on võimalik lugeda triloogia esimest osa ”Punane nagu veri”. Autor on ka kirjanduskriitik ja tõlkija.
_________________________
Teatrikohvik (suur maja)
15.00 – 15.45 Tuuli Velling ja Sotsiaalse Närvi Kvartett
Tuuli Velling (Taul) on mitmekülgne eesti artist, keda võib nimetada nii lauljaks, laululoojaks kui ka luuletajaks. Prima Vistal kõlab esmakordselt Tuuli luuleloomingul põhinev spoken word'i kava. Koos põnevatest muusikutest koosneva Sotsiaalse Närvi Kvartetiga visatakse matšeeted otse kirjanduse ja muusika läbipõimunud tihnikusse.

Tuuli Velling – laul
Teet Velling – kitarr
Danel Aljo – saksofon
Madis Muul – klahvpill
Siim Usin – bass

________________________
Rakvere Teatri väikeses majas
16.16 Anne Prangeli maalitud trummide näituse MATT avamine ja luulekogu „Ihusilmaga“ esitlus
"Ihusilmaga" on Anne Prangeli kolmas luulekogumik.

Rahvaaias
12.00 – 13.00 Rahvamaja terrassil lastele Trondikohvik. Kohtumine viie Rakvere lastekirjanikuga: Kalju Saaber, Reet Bobõlski, Tiia Selli, Urve Tinnuri ja Karin Hansson.
13.00 – 14.00 Lastele mängud kirjandusmaastikul
12.30 – 14.00 Tiigil teevad luulesõitu Soolikaoja paadimehed Mait Joorits ja Gunnar Kotiesen.

Rakvere Eragümnaasiumi aatrium
19.00 Rakvere Linnanoorte Näitetrupi lavastus "Helen". Kohtumine noorteromaani "Vaimude jaam“ autori Elo-Maria Rootsiga. Autor pälvis romaani eest aastal 2013 Ed. Vilde nimelise kirjanduspreemia.
____________________
Raamatumüük:
Alates 12.00 kuni raamatuid jätkub – Mini „Tasuta raamatu laat“ Rakvere Teatri fuajees ja väikeses majas. Lasteraamatud Trondikohvikus.
10.00 – 15.00 Kasutatud raamatute müük Lääne-Virumaa Keskraamatukogus
Prima Vista eripakkumised raamatupoodides Apollo (Krooni keskuses), Tea kirjastuse raamatupood (Laada 16) ja Matsoni Raamatud (Turu plats 5).
_____________________
Näitused:
Lääne-Virumaa Keskraamatukogus (III korrusel): ERR muuseumi näitus „Valge daami saladus“ lasteseriaali „Väikelinna detektiivid“ võttepäevadel kaameraga tabatud hetkedest. Fotodele lisaks saab näha seriaalis olulist rolli etendanud kelli. Välja on seatud ka mungarüüd ja muud põnevat, mida filmivõtetel kasutati.
Lääne-Virumaa Keskraamatukogus (I korrusel): Elna Kaasiku luulevaibad Hommage luulelemmikuile
Rakvere Teatri väikeses majas Anne Prangeli maalitud trummid
Vetsuluule – sisukas mõttehetk ehk valik eesti luulet ja raamatusoovitusi kohtades, kus kuningadki jala käivad. (Lääne-Virumaa Keskraamatukogus)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles