Traagiline liiklusõnnetus Sämis tekitas uusi ohte

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sämi sillal juhtunud traagilisest liiklusõnnetusest tingitud ümbersõitmine lõhub nii Sõmeru kui ka Viru-Nigula valla teid ja seab ohtu mitme küla elanikud.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev tunnistas, et pidi inimeste ohutuse tagamiseks pöörduma suisa politseisse. Ümbersõit läbib Vaeküla asulat, kus suurel maanteel liigelnud ei taha sugugi kiirust maha võtta, seades ohtu teiste elu. Vassiljevi sõnul lubasid korravalvurid hakata seal rohkem liiklust jälgima.

Vaeküla noortekeskuse juhataja Moonika Mänd rääkis, et kihutamine on nii hulluks läinud, et bussijaama juures olevast jalakäijate ülekäigurajast ei tehta väljagi. Lapsed pidavat seal kannatlikult ootama, et neile teed antaks. “Mõni ­autojuht annab ka,” tähendas Mänd, kelle hinnangul on liiklus ümbersõidu tõttu asulas märgatavalt suurenenud.

Sagedased liiklusseaduse rikkumised sundisid MTÜ Vahva Vaeküla juhatust pöörduma abi saamiseks vallavõimude poole. Suurenenud liiklustihedusega kaasnevate rikkumiste pärast on vallaametnike poole pöördunud ka Varudi ja Uhtna asula elanikud.

Lisaks tihedamale ja sellest johtuvalt keerulisemale liiklusele on Sõmeru valla esindajad mures kahe teelõigu pärast, mis otseselt ümbersõidu marsruuti ei kuulu, kuid GPSi vahendusel sõitjad leiavad need üles. Seepärast otsustas Sõmeru vallavalitsus esmaspäeval peetud istungil sulgeda Sämi bussipeatusest kuni Uhtna sillani viiva teelõigu. See on hästi kurviline ja kitsas tee, mis loob eelduse ohtlike olukordade tekkeks. Peamiseks sulgemise põhjuseks nimetas vallavanem, et see tee ei kannata suurenenud koormust välja.

Samuti suletakse Sämi-Tagakülast Varudi poole suunduv teelõik, sest seegi ei kannata ümbersõidust tingitud koormust välja.

Ka suletakse Uhtna sild, sest aastaid tagasi tekkis sinna teadmata põhjusel auk. Omavalitsusel pole raha, et sillale täiendav ekspertiis tellida, küll aga on kartus, et sild ei pruugi enam suurenenud koormusele vastu pidada.

Sõmeru vallavanema sõnul saavad nimetatud teelõike ja silda kasutada vaid piirkonnas elavad inimesed või need, kel on selleks vallavalitsuse luba.

Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs ütles, et ümbersõiduga koormatud teed kuuluvad riigile. Küll on omavalitsus mures ümbersõitjate liikluskultuuri pärast, sest Viru-Nigulat läbivad mõned sohvrid lubatud suurimast sõidukiirusest tunduvalt kiiremini. Kui olukord ei muutu, siis Veitsursi sõnul kaalub ta Sõmeru kolleegi eeskujul pöörduda abi saamiseks politsei poole.

Veitsursi andmetel ümbersõitjad Viru-Nigula valla maaalal olevaid teid eriti ei kasuta. Esmaspäeva õhtul käis ta Sämi silla juures ­uurimas, kus saab valida kolme variandi vahel. Kasutati Sõmeru ja Kunda kaudu viivaid teelõike. Viru-Nigula valda viival teelõigul ei sõitnud veerand tunni jooksul, mil vallavanem vaatlust tegi, mitte ükski sõiduk.

Kunda linnavolikogu esimehe Kaido Veski andmetel kipuvad sohvrid ümbersõiduks valima just Kundat läbiva tee, sest siis pikeneb teekond ainult 1,5 kilomeetri võrra. Mõistagi on see kaasa toonud suurenenud liiklustiheduse ja koormuse teedele.

Liikluskultuurile volikogu juhil etteheiteid polnud, küll aga kannatab suurenenud koormuse all Jaama tänav. “Ja esimesed tagajärjed on juba käes,” sõnas Veski.

Ta selgitas, et esmaspäeval lagunes Jaama tänaval ühe kanalisatsioonikaevu ümber tee nii ära, et sinna tuli panna ohutähised ja täiendavad kiirusepiirangud. “Koormuse tõus andis tänavale üsna fataalse hoobi.”

Veski selgitas, et Jaama tänaval oli varemgi suur koormus, sest seda kasutasid linna ettevõtteid teenindavad suured autod.

Samuti käis selle tänava kaudu sadamaga seotud liiklus. Seepärast kaaluvad linnavõimud läbi rääkida maanteeametiga, et riik selle tänava enda bilanssi võtaks. “Loodame, et leiame lahenduse,” oli Kunda linnavolikogu esimees Kaido Veski eelolevate läbirääkimiste suhtes optimistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles