Ettevõtja ei pelga noort suveks tööle võtta

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõisakompleks.
Palmse mõisakompleks. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

“Tänavu võtaks üle mitme aasta suveks rohkem koolinoori tööle, kui soovijaid on,” tunnistas Palmse mõisa direktor Maie Urbas, kellel on koolinoorte suveks palkamisel pikem praktika.

Palmse mõisas jaguks tööd kõigiks kolmeks suvekuuks, aga elu on näidanud, et koolinoor tahab töötada kaks kuud – ta saab tööle tulla alles peale jaanipäeva, sest kool maikuus ei lõppe, ning paar nädalat enne uue õppeaasta algust enam töö teha ei soovi.

“Vajaksime koolinoori, kes oleksid valmis kohe juuni algusest töötama, sest meie jaoks on turismihooaeg siis juba täies hoos,” kõneles Maie Urbas.

Mõis pakub tööd noortele vanuses vähemalt 18 eluaastat, neile võimaldatakse ka tööd, mis puudutab näiteks raha käitlemist.

Aga aia- või giiditööle on oodatud noored vanuses 16-17 eluaastat.

Peamiselt küsivad mõisast tööd Rakvere linna noored, aeg-ajalt tuleb tööle ka Tallinna noori, kes Palmse mõisa läheduses suvitavad, sest näiteks vanavanemad elavad seal.

Eesti Ajalehed AS ootab 2000. aastast suviti oma kollektiivi niinimetatud lehelapsi, kes Rakvere tänavatel Eesti Ekspressi ja Maalehte müüksid.

Kui esimestel aastatel oli laste huvi sellise müügitöö vastu väike, Eesti Ajalehed ASi turunduspraktikandi Stiina Peinari sõnul laekus kaks-kolm sooviavaldust, siis viimastel aastatel on lehemüügitöö järjest rohkem hinnas.

“Üheks põhjuseks on kindlasti see, et enamik lapsi käib juba mitmendat aastat järjest ja on omavahel sõpradeks saanud,” lausus Peinar, lisades, et ühtlasi on aasta-aastalt suurenenud lehelastele makstav tasu. Ka lehtede müük on viimastel aastatel jõuliselt kasvanud.

Rakveres avaldab soovi tulla lehelapseks keskmiselt 20 last, kelle seast valitakse välja kümmekond. “Ülejäänud lapsed jäävad ootele, juhuks, kui keegi läheb laagrisse või kui kellelegi see töö ei sobi,” märkis Peinar.

Suviseid abilisi, kes asendaks põhitöötajaid nende puhkuse ajal, otsib ka Põhjakeskuse Rimi.

Rimi Eesti Food ASi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats ütles, et vajadus abitööjõu järele on neil kõigil kolmel suvekuul. Noorte peamiseks tööülesandeks Rimis on kauba paigutamine riiulitesse, aga samuti antakse neile võimalus kassateenindajana kätt proovida.

Noori, kes suvist teenistust ei leia või kes seda ei soovigi, ootab Rakvere linnamalev, mis algab 6. juunil ja kestab 8. juulini. Sellel ajavahemikul saab malevategevusest osa kuus rühma kahes koosseisus.

Rakvere linna kultuuri- ja noorsootööspetsialist Marju Altmäe ütles, et peamiselt pannakse noored tegema heakorratöid Rakvere linna territooriumil, aga samuti pakutakse neile meelelahutuslikke ühistegevusi, korraldatakse seminare ning tänavu on ette nähtud ka Aqva veekeskuse külastus.

Rakvere linnamalevasse registreerus üle saja noore, malevakohti on pakkuda 90-le. “Peaaegu kõik noored pääsesid malevasse,” lisas Altmäe.

Suvetöötaja on kulukas

Esialgu plaanis koolinoori suveks tööle võtta ka Mõdriku iluaia perenaine Anita Keivabu, kes isegi jõudis juba töökuulutused välja panna, kuid siis sellest ettevõtmisest loobus.

“Kui ma pean koolinoore palgalt sama palju makse maksma kui kvalifitseeritud tööjõu palgalt, siis paneb mõtlema,” nentis Keivabu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles