Rakvere koolipoiss sai uue koguperefilmi pearolli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saada 13aastaselt filmi peaosa täitjaks, teeb Sten-Markus Rohtla tuju suure­päraseks.
Saada 13aastaselt filmi peaosa täitjaks, teeb Sten-Markus Rohtla tuju suure­päraseks. Foto: Marianne Loorents

13aastane Sten-Markus Rohtla on tubli koolipoiss, kelle valikaine on draamaõpetus, kes laulab kolmes kooris ja on nakatunud teaduspisikuga. Koguperefilmis “Supilinna salaselts” aga hakkab ta mängima hoopis pätipoiss Leod.

Rakvere reaalgümnaasiumi 7. klassi õpilane Sten-Markus oli üks seitsmest lapsest, kes valiti 5800 soovija seast filmi peaosaliseks.

“Kõige hullem tunne oli siis, kui kolmandasse ja neljandasse vooru jõudsin, see oli nii pingeline. Kui juba filmi sain, tuli rahutunne, et lõplik vastus on käes,” rääkis noormees tunnetest, mis teda valdasid, kuni peaosatäitja kohast kuulis.

Ta läks seiklusliku koguperefilmi “Supilinna salaselts” proovivõtetele tänu sõbrale, kes talle info edastas. Esiti mõtles Sten-Markus end proovile panna etendusega “Kapten Granti lapsed”, aga film tundus põnevam, sest see jääb ju alles. “Ikka mõtlesin ja mõtlesin, siis rääkisin sellest emale, kes mind casting'ule ära registreeris,” jutustas Sten-Markus.

Esimene proov olnud üsna lihtne: lapsed pildistati üles ja väikestes puntides pidid nad näidendi tegema. Edasises kolmes proovis mängisid lapsed erinevaid stseene filmist. Sten-Markus mängis algusest peale Leod, kes on kolmeliikmelise pätikamba pealik. Noormees ise päti mõõtu välja ei anna, kuid arvas, et ehk mängis tema kasuks asjaolu, et ta oli teistest pisut vanem. Nimelt saab ta homme 14aastaseks, casting'ule oodati kuni 13aastaseid lapsi. “Eks kiusajad vist olegi veidi suuremad,” arvas ta.

Film võetakse üles suvel Supilinnas. Sten-Markus on võtete eel väga põnevil, sest igaühel pole võimalik sellist kogemust saada. “Ma väga ootan, millal võtted algavad ja millal film välja tuleb,” ütles ta. Juba praegu tunneb ta end meeskonnas hästi ja saab kõigiga kenasti läbi. Koostööd tuleb teha ka tuntud näitlejatega, kuigi kõiki osatäitjaid Sten-Markus veel ei tea ja kõigi kohta ei tohigi infot jagada. “Väga lahe, kui alguses vaatan neid telekast ja pärast mängin ise nendega koos,” on noormees põnevil.

Näitlemisega on ta tegelenud juba 1. klassist saadik, vahel rohkem, vahel vähem. Kaks aastat on ta reaalgümnaasiumis valikainena draamaõpetust tudeerinud.

Näiteks lavahirm on viimasel ajal sootuks ära kadunud.

“Alles see oli, kui klassis näidendit tegime ja naersime, et nii piinlik on. Aga nüüd tuleb see loomulikult, ei ole enam õudne,” rääkis ta oma edusammudest.

Huvi näitlemise vastu on koguni nii suureks kasvanud, et Sten-Markus mõtleb sügisel tõsiselt näiteringi astuda. Artistiks on ta kogu aeg tahtnud saada. Kuigi ei tea veel, milliseks, teab ta seda, et tema koht võiks olla laval.

“Supilinna salaseltsi” proovivõtete juhi Oskar Lehemaa sõnul oli näitlejate valimisel lõpliku otsuse langetamine tõenäoliselt üks raskemaid hetki kogu filmi tegemise juures: “Konkursil käis väga palju andekaid lapsi, kuid valiku tegemisel oli oluline nii lapse enda isikupära kui tema sobivus teiste salaseltslastega.”

Lehemaa rääkis, et kandidaatide eelnev näitlemise kogemus ei olnud oluline, seega olid oodatud kõik julged lapsed ja täiskasvanud.

Avalikud proovivõtted kestsid ligi kaks kuud ja toimusid lisaks Rakverele veel Tartus, Tallinnas, Pärnus ja Viljandis.

Film on inspireeritud Tartu kirjaniku Mika Keräneni populaarsetest lasteraamatutest, režissöör on Margus Paju, stsenaariumi on kirjutanud Mihkel Ulman ja värskelt Oscariga pärjatud Christian Gamst Miller-Harris (Taani). Film valmib koostöös Eesti filmi instituudi, Eesti Kultuurkapitali, Tartu linna ja Eesti Rahvusringhäälinguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles