Eri Klasi juubel tipnes pika autogrammisabaga

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri Klasi juubel Palmse mõisas.
Eri Klasi juubel Palmse mõisas. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Alati avali meelega maestro Eri Klas tähistas Palmses oma juubelit ning jagas kahe kontserdi vahel austajatele autogramme. Kunstnik Ülo Sarapuu kinkis kuulsale dirigendile temast tehtud portree.

Eri Klasi olid tema juubeliõhtul tulnud kuulama paljud tuntud kultuuriinimesed, nende seas dirigent Anu Tali, näitleja Tõnu Kark, helilooja Olav Ehala, endine kultuuriminister Laine Randjärv, samuti olid kohal maestro perekonnaliikmed.

Autogrammi said huvilised võtta ajakirjanik Pavo Kanguri kirjutatud värskesse raamatusse “Eriline Eri Klas”.

Vinni vallas elav kunstnik Ülo Sarapuu kinkis orkestrijuhile portree, sõnades, et inimese elu väärtust ei hinnata mitte pikkuse, vaid sisu järgi. “Eri Klas on teinud tegusid, mis väärivad imetlust ja tähelepanu,” lausus Sarapuu, kes on lõuendile kandnud teiste seas ka näiteks Tõnu Kaljuste ja Neeme Järvi.

Kauane Eri Klasi sõber, teatritegelane Arne Mikk nimetas juubilari rahvuslikuks kosmopoliidiks. “Ta pole mitte ainult dirigent, vaid ka teatrimees,” lisas Mikk, juhtides tähelepanu dirigendi nüanssidele, mida keegi ei õpi ega tee järele.

Juubilar ise säras tuttavlikult soojalt ja sõbralikult ning oli suurest tähelepanust ehk isegi veidi kohmetunud.

Mullu alanud koostöö Eesti Kontserdi ja Virumaa Muuseumide vahel ehk “Palmse mõisa muusika” sai sel suvel veelgi uhkema järje. Kahepäevase sarja teine päev oli pühendatud Eri Klasi 75. sünnipäevale, kui alguses juhatas maestro suurt ooperigalat koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga, kusjuures solistideks oli mitu maailmanimega ooperitähte: Matti Salminen, Johanna Rusanen, Marion Elvila, Angelika Klas-Fagerlund, Oliver Kuusik, Andrei Breus, Koit Soasepp, kelle ülesastumine kontserdil oli isiklikuks kingituseks juubilarile. Teisel kontserdil “Suveõhtu Eri Klasiga” pakkus Pärnu linnaorkester kergemat muusikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles