Haljala inimesed on ausad: pane raha karpi ja võta tee äärest taimed kaasa

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala inimesed on ausad: pane raha karpi ja võta tee äärest taimed kaasa
Haljala inimesed on ausad: pane raha karpi ja võta tee äärest taimed kaasa Foto: Marianne Loorents

Haljala kohalik elanik Urmas Einmann kasvatab kõigi oma muude tegevuste kõrvalt maitse- ja teetaimi, mida kolm aastat tagasi võrsus mullast nii palju, et neid jäi lihtsalt üle. Aga niisama ära ka ei raatsinud visata.

Siis meenus talle Taanis nähtu sellest, kuidas maasikaid müüdi. Tegemist oli täieliku iseteenindusega – võtsid maasikad, panid sealsamas kõrval olevasse karpi raha ja ostu-müügitehing oligi tehtud. Kusjuures rahakarp oli täiesti avatud, sinna sai panna raha ja vahetusraha tagasi võtta.

Sama süsteemi asus Urmas Einmann kolm aastat tagasi katsetama Haljalas väikese kohviku ees Rakvere-Võsu maantee ääres.

“Tegime taimekäru, kuhu panime taimed peale, kõrval on väike karbike, mis on kassaks, ja juhend, kuidas iseteenindavas ostupunktis 70sendiseid taimi osta,” kirjeldab mees, lisades, et päris avatud rahakarbiga nemad siiski katsetama ei hakanud.

Selline müügiviis on Urmas Einmannile tõestanud, et inimesed on ausad, vähemalt Haljala inimesed, või on taimedest huvitatud inimesed ausad. “See, keda taimed huvitavad, ei varasta. Ja see, kes varastada tahab, seda taimed ei huvita,” pakub Einmann.

Kuigi kord oli selline juhus, et õhtul taimi üle lugedes ja raha kokku arvestades oli raha vähem, kui oleks pidanud olema. Järgmisel päeval oli aga raha rohkem kui taimi – keegi aus inimene oli oma võla ära toonud. “Inimesed on uskumatult ausad,” ütleb Einmann veel kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles