Lugudega asjad tulevad Läsna laadapeole

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läsna laadapeol süüdatakse ka lõke.
Läsna laadapeol süüdatakse ka lõke. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Läsna rahvamajas alustatakse 21. juunil kell 20 suve omamoodi peoga – näitemängu, lugudega asjade laada, tulelõkke ja tantsuga.

Peoõhtut alustatakse laadalugudega, mida mängivad Läsna külateatri näitlejad.

“Näitemäng kasvab üle lugudega asjade vahetuseks, kus võimalik pakkuda asju, mis on küll emotsionaalselt kallid, aga millele pole kodus kohta. Kellegi juures saaks see asi uue elu ja võib-olla hoopis teistsuguse kasutusviisi. Need võivad olla vanad asjad, aga ei pea. Peaasi, et esemega oleks kaasas lugu, mälestus või mälestuste mälestus,” rääkis Läsna rahvamaja perenaine Ene Pihol.

Lood võivad kõnelda asja saamisest või tegemisest, sellega seotud juhtumustest või mälestustest.

“Võib olla erilisi raamatuid või tarbeesemeid, näiteks kohaliku mehe tehtud kartulikorv, millel vanuseks mitukümmend aastat, mõni lauanõu vanaisa pulmalaual olnud serviisist või hoopis midagi loomapidamise valkonnast – hobuseraud või päitsed. Igas majapidamises on mõni niisugune asi, mis võib olla kellelegi väärtuslik. Sellest võib saada elutoakaunistus, mille lugu saab külalistele jutustada,” tõi Pihol mõne näite, kuidas laadakaupa otsida ja valida. “Ka 100 või 50 aastat vana ajaleht on põnev ja rariteetne,” arvas ta.

Kuidas oma eset paremini kaubaks vormistada, saab kohalikelt kunstnikelt Piret ja Jüri Mildebergilt küsida. “Sain Jürilt hea soovituse, kuidas vana kahvlit välja panna,” märkis Ene Pihol, kel kunagisest kahvlikultuurist hea lugu varuks.

Kui majapidamises leidub vahvaid asju, mida ei raatsi ära anda, aga võiks teistele näidata, saab need panna näitusele.

Need tuleks koos looga tuua Läsna rahvamajja juba varem, et jõuaks väljapaneku aegsasti üles seada.

“Kindlasti peab igal asjal olema paber jutukesega kaasas. Ei pea olema arvutis tehtud, väga hästi sobib oma käega kirjutatud tekst,” rõhutas rahvamaja perenaine.

Laadale toodud kaup pannakse välja enne peo algust ning kohe saab ka registreeruda ostjaks. Kui mõnele esemele tekib palju tahtjaid, korraldatakse oksjon.

Nagu tavaks, keerutatakse Läsna peol jalga, seekord KV bändi saatel. “Tuld teeme ka, aga tantsu ei keeruta tule juures, vaid rahvamajas sees – siis ei pea sääski kartma,” sõnas Pihol.

Vaatamiseks pannakse rahvamajas välja valik vanu laadapilte ning tehakse ka uusi.

“Peolised võiksid ennast riidesse panna nii, nagu mindi laadale 100 aastat tagasi – kübar peas ja pidulik pluus-seelik seljas. Kindlasti tasub pilti teha, et 100 aasta pärast oleks neid hea laadamälestuste peol välja panna,” soovitas Ene Pihol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles