Baltoscandal avab elava raamatukogu

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat ja lugeja riiulite vahel.
Raamat ja lugeja riiulite vahel. Foto: Mette Edvardsen

Mette Edvardseni projekti “Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” (“Aeg on uinunud pärastlõunases päikeses”) raames saavad lugejad laenutada endale Lääne-Virumaa keskraamatukogust elavaid raamatuid.

Lavastuse jaoks on etendajad pähe õppinud ühe enda valitud raamatu ning üheskoos moodustavad nad raamatukogu omalaadse elavate raamatute osakonna.

Eesti keeles on kuuldaval-nähtaval Fjodor Dostojevski “Ülestähendusi põranda alt”, Chalice'i “100% Chalice”, Mati Undi “Elu võimalikkusest kosmoses”, Karl Ristikivi “Hingede öö”, Friedrich Nietzsche “Antikristus”, Terry Pratchetti “Hämmastav Maurice ja tema õpetatud närilised”.

Inglise keeles tulevad lugemisele T. S. Elioti “Four Quartets”, Truman Capote'i “Answered Prayers” ja Soseki Natsume “I am a Cat”.

Need raamatud veedavad raamatukoguhoones oma aega – istuvad, jalutavad ringi, vestlevad, vaatavad aknast välja, loevad paberraamatuid ja on valmis külastajatega mõtteid vahetama. Kui raamatukogu külastaja on valinud lugemiseks mõne neist elavatest raamatutest, viib raamat oma lugeja mõnda eraldatud nurgakesse, kohvikusse või hoopis õue jalutama ning esitab samal ajal oma sisu, ja ehk ka tõlgendusi.

Idee autor on Mette Edvardsen, raamatud on Mette Edvardsen, Mari Matre Larsen, Sébastien Hendrickx, Kaija M Kalvet, Laura Niils, Rauno Polman, Jaanika Tammaru, Kaarel Targo, Kristo Veinberg. Projekti “Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” lavastajad on Helga Duchamps ja Mette Edvardsen.

Laenutusaegu saab broneerida Baltoscandali kodulehel www.baltoscandal.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles