Juhtkiri: Kaalukausil koolivõrk

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile avaldatud haridus- ja teadusministeeriumi tellitud mõttekoja Praxis analüüsis öeldakse, et suurimad muutused peaks Eesti koolivõrgus 2020. aasta perspektiivis toimuma gümnaasiumiastme ümberkorraldamisel. Põhikoolide arvu vähendamise vajadust prognoositakse pea kõigis Eesti maakondades.

Kui võtta aluseks praegune sündimus ja rändeprognoos ning kokkuleppelised haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu kriteeriumid, siis peaks Eesti põhikoolide arv 2020. aastal olema 352, mis on 132 kooli võrra vähem kui praegu. Koolivõrgu optimeerimise vajadus puudutab maakondi erinevalt.

Lääne-Virumaal peaks arvutuste kohaselt olema piisavaks koolide arvuks 14–15, samas kui tegelik koolide arv on 23. Prognoosimudeli järgi piisaks meie maakonnas praeguse üheksa põhikooliga gümnaasiumi asemel kahest sellisest õppeasutusest. Kui mitme maakonna puhul läheb olevik ja tulevik üsna hästi kokku, siis Lääne-Virumaa puhul erineb prognoositud koolide arv senisest suisa enam kui 40% võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles