Nädala kaja: Pikkade pühade aeg

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Kukk.
Risto Kukk. Foto: Meelis Meilbaum

Taas on paljude rõõmuks jaanipäev ja võidupüha langenud nädala algusele, mis annab võimaluse lipsu lõdvemaks lasta suisa neljaks päevaks. Täna, 21. juunil on suvine pööripäev. See on kõige pikem päev aastas. Päeva pikkus on 18 tundi ja 17 minutit, ööl aga kõigest 5 tundi ja 43 minutit. Päike asub seniidis põhjapöörijoone kohal. Põhjapooluselt põhjapolaarjooneni on polaarpäev ja lõunapooluselt lõunapolaarjooneni polaaröö.

See on põhjapoolkeral astronoomilise suve algus, lõunapoolkeral talve algus. Suvisest pööripäevast alates põhjapoolkeral öö pikkus suureneb ja päeva pikkus väheneb, aga lõunapoolkeral päeva pikkus suureneb ja öö pikkus väheneb.

Jaanipäev on ju jõulude kõrval üks tähtsamaid eestlaste pühasid. Ja kuna on suvine aeg ja jaanilõkke traditsioon au sees, siis enamasti läheb välitingimustes suurem pidu lahti. Kauplustes läheb alati jaani eel lahti tohutu alko- ja šašlõkiralli. Ning mida kõige enam kardetakse, on järjekordne vihmane jaanipäev. Sel aastal vist peaks pigem lootma, et lund ei saja, kui lähtuda selle nädala heitlikust ilmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles