Rakvere Raibe: uudiseid meilt ja meilt

Rakvere Raibe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia disainer on saanud ülesande teha logo veekeskuse liurajale. Itaalia disainer täitis ülesande. Tulemus kukkus välja selline.
Itaalia disainer on saanud ülesande teha logo veekeskuse liurajale. Itaalia disainer täitis ülesande. Tulemus kukkus välja selline. Foto: Internet

Maadeavastuse protsess jõudis lahenduseni – Kolumbuse asemel läheb riigikokku Siret Kotka

Riigikohus otsustas maadeavastuse protsessis süüdi mõista maadeavastajad Prints Henrique Meresõitja, Bartolomeu Diazi, ­Christoph Kolumbuse ja Vasco da Gama.
Süüdistuse kohaselt vahetasid nad omavahel avastatud maid ning tegid ka salajasi kokkuleppeid, kusjuures tehingud said teoks tänu pistisele. Näiteks anti maade eest eksootilisi maitseaineid.
Kohtuotsuse kohaselt vahetas Diaz Kullaranniku Henrique Meresõitjaga Hea Lootuse neeme vastu, saades selle eest kopsakat altkäemaksu.
Ka rahastas prints ekspeditsioone ning töid, mis päädisid uut tüüpi laeva – karavelli – ehitamisega. Henrique toetas ka kartograafe ja meresõiduks vajalike instrumentide leiutajaid, mis oli samuti seadusvastane.
Christoph Kolumbus aga vahetas osa avastatud Ameerikast Vasco da Gamaga tüki India vastu. Selle ajaloolise tehingu vilju maitseme tänaseni, kutsudes Ameerika põlisrahvaid indiaanlasteks.
Mõlemad protsessis osalenud maadeavastajad lõikasid sellega aga seadusvastast kasu.
Kogu selle saaga tulemusena pääseb ­Christoph Kolumbuse asemel riigikokku Lääne-Virumaad esindav Siret Kotka, kes kommenteeris vaid napilt, et tema küll ei usu, et Kolumbus sellisteks tegudeks võimeline oli.
Vasco da Cama on aga oma kodukandis Portugalis tänaseni väga populaarne, hoolimata sooritatud maadeavastustest. (RR)


Vene filmides ei tohi enam ropendada, tulevad tummfilmid
Venemaa president leiab, et nüüd on saabunud aeg hakata filmides, näidendites ja raamatutes rumalaid sõnu tsenseerima, teatab The Guardian.
Näiteks roppusi sisaldavaid raamatuid hakatakse seal müüma suletud ja hoiatustega pakendites, nagu meil pornoajakirju.
The Moscow Times kirjutab, et seadus on põhjustanud kriitikat ja isegi šokki, kuna ropendamine on oluline osa vene kultuurist. Ka kirjanduses on seda esinenud alates Aleksander Puškinist kuni Vladimir Sorokinini tänapäeval välja. Isegi Lev Tolstoi poetas seltskondlikku vestlusse teinekord mõne ebatsensuursuse.
Paljud peavad seda uut seadust sõnavabaduse piiramiseks. Vene filmitootjad on aga teatanud, et protestiks toodavad nad edaspidi vaid tummfilme. (RR/ERR)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles