Mobiiltelefon päästis eksinud eaka naise

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Esmaspäeval eksis Patika küla metsa 77aastane naine. Rakvere politseinikud leidsid naise paar tundi hiljem tänu mobiiltelefoni positsioneerimisele.

„Mobiiltelefoni kaasavõtmine metsamineku puhul on alati vajalik. Juhul, kui inimene eksib, siis on tal võimalus helistada politseisse või häirekeskusesse ning eksimisest teatada. Oluline on see, et kasu on ainult laetud akuga mobiiltelefonist,“ ütles Rakvere politseijaoskonna piirkondliku politseitöö teenistuse vanem Martin Rist.

Rist selgitas, et juhul, kui juhtub, et metsas levi pole, siis tuleb telefonil eemaldada SIM-kaart, pärast mida võimaldab telefon helistada hädaabi numbrile. „Positsioneerimist saab siiski teostada ainult juhul, kui mobiiltelefon on laetud, väljalülitatud telefoni puhul seda teha ei saa,“ lisas Rist.

Metsa mineku puhul tuleks enda jaoks läbi mõelda päris mitu asja. Riietus peaks olema mugav, selles ei tohiks hakata liiga palav ega ka liiga külm. Igaks juhuks võiks panna selga erksavärvilised riided, need on kaugelt paremini märgatavad.

Oma võimeid ei maksa üle hinnata. Enda suhtes tuleks olla aus ning arvestada oma füüsilise vormiga. Ka ei maksa oma orienteerumisvõimet pidada paremaks, kui see tegelikult on.

Tuleks valida mets, mis on tuttav ja ohutu ning võimalusel minna metsa koos sõbra või pereliikmega. Kindlasti tuleks teavitada oma metsaminekust lähedasi ning kaasa tuleks võtta piisavas koguses vett.

Juhul, kui oledki metsas eksinud, tuleb säilitada rahu ja kuulata ümbruskonna hääli – koduloomade hääled, sõidukite müra ja muu, mis võiks anda vihjeid võimalikust lähedasest asustusest.

Eksinul on soovitatav püsida metsasihtidel, metsateedel ja lagedamates kohtades. Liikudes tuleb olla ettevaatlik, et mitte kukkuda ja ennast vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles