Haljala jättis fooriga hüvasti

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval lülitati Lääne-Virumaal Haljalas välja sinna sügaval nõukogude ajal paigaldatud valgusfoor.

Fooriga hüvasti jätma oli kogunenud hulk kohalikke elanikke. Valla poolt oli rahvale maiustamiseks kollaseid, punaseid ja rohelisi kompvekke, õhku lasti ka samas toonis õhupallid.

Südamliku kõne niinimetatud foorimatusel pidas Viru kolhoosi kunagine esimees, praegune Haljala vallavalitsuse liige Toomas Varek, kes meenutas, et foorid seati ristmikule üles kolmel põhjusel: selleks, et liiklust rahulikumaks muuta, et lastele fooriga ristmikul liiklemist õpetada ning viimaks ka sellepärast, et põllutöömasinad liig järsu pidurdamise tõttu sõnnikut maha ei pillaks.

"Eks seda viimast legendi teatakse muidugi kõige enam," lisas Varek.

Haljala valgusfoorid sattusid tihtilugu ka mälumänguküsimuste sekka. "Kui varem sai küsida, et millises Eesti alevikus on valgusfoor, siis nüüd saab küsida, millises alevikus oli valgusfoor," naljatles Toomas Varek.

Valgusfooride hüvastijätuüritus kulges lõbusalt ja rahumeelselt: inimesed tegid pilti ja maiustasid kommidega, liiklust kogunenud rahvahulk ei takistanud.

"Järgmiseks ootame teid kõiki uue ringristmiku avamisele," teatas vallavanem Leo Aadel.

Pärast valgusfooride väljalülitamist asusid teeehitajad neid demonteerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles