Noored toetavad energiajookidele vanusepiirangu kehtestamist

Maarja-Liis Orgmets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortele meeldib energiajoogi hea maitse, samuti tarvitatakse energiajooke lisaenergia saamiseks ja janu kustutamiseks.
Noortele meeldib energiajoogi hea maitse, samuti tarvitatakse energiajooke lisaenergia saamiseks ja janu kustutamiseks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis on praegu päevakorras vanusepiirangu kehtestamine energiajookide ostmisel. Tartu tervishoiu kõrgkooli sel kevadel lõpetanud Krista Kass uuris oma lõputöös gümnaasiumiõpilaste harjumusi energiajookide tarvitamisel Lääne-Virumaa nelja gümnaasiumi näitel ning tulemustest selgus, et kolmveerand vastanutest on vanusepiirangu kehtestamise poolt.

Uuringus osales 230 õpilast, kellest 107 olid poisid ja 123 tüdrukud. Andmeid koguti ankeetküsimustiku abil. Küsitleti mullu detsembris ning tänavu veebruaris ja märtsis.

Otsus uurida just Lääne-Virumaa gümnaasiumide õpilasi langetati selle põhjal, et valitud koolid ei osalenud 2013. aastal tervise arengu instituudi ja põllumajandusministeeriumi korraldatud üleeestilises energiajookide tarvitamise uuringus ning Lääne-Virumaal asub ühe Eesti populaarsema energiajoogi valmistamise tehas.

Uuringu tulemustest selgus, et Lääne-Virumaal on kõige rohkem juhuslikke tarbijaid, kes joovad energiajooke mõne korra kuus. Vastanute seas leidus ka neid, kes pole energiajooki kunagi proovinud või olid selle pruukimise lõpetanud joogi ebatervislikkuse tõttu. Lisaks selgus, et poisid eelistavad energiajooki rohkem kui tüdrukud. Kõige aktiivsemad energiajookide joojad on 10. klassi õpilased.

Küsitlusest saame teada, et peamine põhjus, miks noored energiajooke joovad, on joogi hea maitse. Samuti pruugitakse energiajooke lisaenergia saamiseks ja janu kustutamiseks.

“Kiireneva elutempo juures vajatakse üha rohkem energiat. Lihtne ja kiire võimalus on hankida seda energiajookidest, mis sisaldavad ergutavaid aineid,” selgitab Krista Kass, miks energiajooke juuakse.

Viimastel aastatel on energiajookide tarvitamine kasvanud eriti noorukite ja laste seas. “Mind üllatas uurimistöö tulemuste puhul, kui varakult alustatakse energiajookide tarbimist. Leidus noori, kes on energiajookide pruukimist alustanud isegi 4–6aastaselt,” ütleb Kass. “Murettekitav on poes näha lapsi, kes ei ulata veel rahagi letile panema, aga ostavad omale mitu pudelit energiajooki.”

Väga oluline on, et noored mõistaksid energiajookide kahjulikkust. “Energiajookide kahjulikkus seisneb kogustes. Ülemäärane tarbimine on kahjulik ükskõik mis vanuses organismile,” hoiatab Kass.

Energiajookides on peamiseks väsimuse edasilükkajaks ja soorituste parandajaks suhkur. Tavalises pooleliitrises purgis on umbes 54 grammi suhkrut. Võrdluseks võib tuua teelusikatäie suhkrut, mis kaalub neli grammi.

Terves purgis leidub seega suhkrut ligikaudu 13 teelusikatäit. Samuti sisaldavad energiajoogid kofeiini, mis tekitab sõltuvust.

Eriti ohtlik on energiajooke pruukida koos alkoholiga, sest nende jookide toime on väga vastandlik ja ajab organismi segadusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles