Rakvere neiu püüab siduda teadust ja moodi

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgit Kooli suvekollektsioon on ­värviline ja naiselik, rõivad kantavad ka argipäeval.
Birgit Kooli suvekollektsioon on ­värviline ja naiselik, rõivad kantavad ka argipäeval. Foto: Andri Peetso

Rakverest pärit, praegu Taanis inseneriteadusi õppiv Birgit Kool on suvel kodumaal, et tegeleda siin oma teise tõelise kirega – rõivadisainiga.

Juuli viimasel päeval korraldab neiu Rakveres Art Cafés oma moekollektsioonide esitluse – näha saab juba nii mõnelgi moelaval silma paistnud ekstravagantset rõivakollektsiooni “Lesera” ning tuliuut, alles õmblusmasinasooja suvekollektsiooni.

“Tegemist ei ole minu päris esimeste esitlustega. Tutvustasin oma disainitud rõivaid ka Taanis, kus need väga hästi vastu võeti, ning tulin mõttele korraldada midagi sellist ka kodulinnas,” rääkis Birgit Kool.

Kui kollektsiooni “Lesera” on Rakvere inimesed näha saanud näiteks kevadel Rakveres toimunud  moesõul Hõbetraageldus, siis vast valminud suvekollektsioon tuleb vaatajaile üllatusena. “Suvekollektsiooni olen pühendanud naistele. Sealt leiab palju värvikirevat ja rõõmsat ning selle kollektsiooni rõivad on ka iga päev kantavad,” rääkis noor rõivadisainer.

“Olen aru saanud sellest, et ­näiteks võistlustele pole mõtet minna väga igapäevaste kollektsioonidega, seal tuleb hull olla. Võistlusteväliselt loon aga just rõivaid, mida soovijad võiksid ka tänaval või tööl käies kanda.”

Siiani on Birgit Kool keskendunud peamiselt naisterõivastele, sest leiab, et naistele riideid disainides on võimalused avaramad kui meeste puhul. Samas on neiu sõnul tema kodumaiseks eeskujuks Kuressaarest pärit moelooja Taavi Turk, kes peaasjalikult meestekollektsioonidele keskendub.

Rõivadisaini neiu õppinud ei ole. Õmblemisvõtted on ta selgeks saanud ema käe all ning ise harinud ennast interneti ja Youtube´i videote vahendusel. Ta ongi seisukohal, et alguses võiks ise katsetada ning alles seejärel kooli minna, sest millegi õppimine paneb inimese tegelikult lukku.

Birgiti sõnul on kõige olulisemad ideed, sest neid koolist ei saa.

Kuigi pärast gümnaasiumi lõpetamist kandideeris neiu ka Eesti kunstiakadeemiasse rõivadisaini erialale, viis elu ta hoopis Taani inseneriks õppima. Nüüd ongi ta endale plaani võtnud tulevikus oma kaks kirge siduda.

“Tahaksin siduda oma inseneriteadmised rõivaste loomisega. Seega on suureks unistuseks siiski see, et mina keskendun disainile ja õmblejad teevad rõivaid,” avaldas neiu oma mõtteid.

Birgit Kool on rõivadisainiga tegelenud praeguseks juba viis aastat. Alguse sai kõik sellest, et tal tekkis soov osaleda kohalikul moekonkursil Hõbetraageldus.

Nüüdseks on tema disainitud rõivaid näha saanud näiteks Paides iga­aastasel konkursil MoeP.A.R.K., Rakveres Hõbetraageldusel, ERKI moesõul ning paljudel pisematel võistlustel.

ERKI moesõule pääses Birgit mullu kollektsiooniga “Balance”, mis sai žüriilt kiita julge lähenemise eest. “Eks mul olid seal ka hullumeelsed parukad ja Lady Gagast inspireeritud kingad,” meenutas neiu.

Iseendale aga Birgit riideid õmmelda ei oska.

“Kui ma käin poes, on mul raske midagi osta, sest kõik tundub nii lihtsasti teostatav. Miks peaksin selle siis ostma? Samas ei oska ma iseendale rõivaid valmistada,” nentis Birgit Kool viimaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles