Madlipäeva hädaleib

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna on kalendris kirjas madlipäev. See on vahva, et kalendrites on igasugused laiemalt vähetuntud rahvakalendri tähtpäevad samuti ära märgitud. Ikka tekib seda punast kastikest, mis konkreetset päeva markeerib, edasi nihutades mõne taolise päeva peale sattudes soov lähemalt järele uurida, millega tegu ja mida vanarahvas sel puhul tegi.

Kirikukalendris see päev pühak Maarja Magdaleena mälestuspäev. Ta kuulus Jeesusele järgnenud naiste hulka, kes hoolitsesid tema ja ta jüngrite eest teel Jeruusalemma. Viibis ristilöömise juures, aitas Jeesust matta ja avastas hommikuvalguses tühja haua. Hiljem hoolitses ta jüngrite eest, mille märgiks teenis juba varakirstlikus kirikus aunimetuse apostola apostolorum – apostlite apostel.  Maarja Magdaleena on 13. sajandil asutatud Magdaleena Ordu patroon, patuste ja eksinute kaitsja.

Ikonograafias kujutatakse teda ristipuu all nutvana, sagedasti ka Jeesuse jalgu salvimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles