Põlevkivi kasutamise keskkonnamõju on vähenenud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus saatis ministeeriumidele kooskõlastamiseks põlevkivi kasutamise aruande, mis näitab, et 2012. aastal kaevandati põlevkivi maksimaalsest aastamäärast oluliselt vähem – 14,9 miljonit tonni. Samal ajal on kaevandatava põlevkivi kogus viis aastat tagasi kaevandatuga võrreldes kasvanud. Vähenes põlevkivituha hulk ning suurenes jäätmete taaskasutus.

“Kuna põlevkivitööstus on korraga nii oluline tööstusharu kui Eesti suurim keskkonnakoormuse allikas – sellega seondub enamik Eesti jäätmetest, veekasutusest ja õhusaastest, on oluline tegeleda kaasnevate negatiivsete mõjude vähendamisega. Oleme ses küsimuses olnud keskkonnaministeeriumi poolelt väga ranged ja põlevkivitööstuse kiituseks võib öelda, et liigutakse positiivses suunas,” kommenteeris keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Võrreldes 2012. aasta andmeid varasematega, on näha positiivseid muutusi. Kuigi põlevkivi kasutamisel tekkiva poolkoksi hulk mõnevõrra suurenes, on suurenenud ka taaskasutatud poolkoksi osatähtsus. Poolkoksi on kasutatud mitmel moel, viimasel ajal põlevkiviregioonis olevate vanade terrikoonide katmisel. Lähitulevikus plaanitakse kasutada poolkoksi tsemenditööstuses. Samuti on põlevkivi kasutamisel ja töötlemisel tekkiva tuhaga – seda tekkis pisut enam, ent ka taaskasutus suurenes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles