Donat Masing kasvatas tippe

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donat Masing oma 80. sünnipäeval.
Donat Masing oma 80. sünnipäeval. Foto: Meelis Meilbaum

“Põlist rakverlast, tennisefanaatikut Donat Masingut võis tihti näha reket kilekotis, kiirustamas treeningule,” meenutas Rakvere Tenniseklubi liige, Masingu sõber ja mõttekaaslane Aare Kongi.

Eesti tenniseelus tuntakse Donat Masingut eelkõige Eesti tippmängija Andres Võsandi talendi avastaja ja esimese treenerina.

Noorpõlves oli 15. aprillil 1933. aastal sündinud Donat Masing ka ise andekas tennisist. Ta mängis Rakveres oma ema, kohaliku spordikooli direktori Olga Masingu juhendamisel. Sõjaväkke siirdudes jäi aga tennisemäng katki ja pikka aega töötas Masing maaparandustehnikuna.

Võsandi avastamine 1977. aasta suvel Võsul tõi Masingu uuesti tennise juurde. Põhitöölt pensionile jäädes hakkas Masing Rakveres tööle spordikooli tennisetreenerina, olles aastakümneid selle valdkonna ainuke esindaja.

Tema käe all võrsusid paljud Eesti tipptasemel mängijad, näiteks Enn Võsand, Randar Veispak, Sten Lume, Rain Rõigas, Marit ja Marek Marksoo, Siim Tuus, Hendrik Inno. Tema õpilased ütlevad, et ilma Donati kire ja pühendumiseta ei oleks nad need mängijad, kes on täna.

Donat Masing oli Eesti Tennise Liidu ja Rakvere Tenniseklubi auliige ning Rakvere linna teenetemärgi omanik.

“Pedantne, järjekindel ja juhendatavate meelest aeg-ajalt liiga nõudliku ütlemisega treener andis oma õpilastele suurepärase algõpetuse, milles oli põhirõhk just puhta, õige tehnika omandamisel. Vanameistri kogenud silm suutis kiiresti märgata, millises valgepalluriks saada unistavas jüngris on potentsiaali. Heade eelduste korral oli treener eriti innukas ning ka kõrgendatult nõudlik. Ta ei lasknud ennast väikelinna kasinatest treenimisoludest häirida. Tema põhimõte oli, et mujal pole muru rohelisem,” kõneles Aare Kongi tenniselegendi põhimõtetest.

Masing teadis, et tennisemängu algõpetus on lapsele ränk ja suurt tahet nõudev individuaalne töö, mida tuleb teha sügavuti. Mängust mõnu tundmiseni jõutakse vaid siis, kui suudetakse palli pidevalt mängus hoida, ning sinnamaani on vaja kõikide – ka ema ja isa – ühist jõupingutust, et lapse tahet ja huvi alles hoida, algajat tennisehuvilist motiveerida, trenni tuua ja viia, võistlusi vaatamas käia, kiita.

Donat Masing pidas oma õpilastest lugu ning tundis huvi nende edasise käekäigu vastu.

Inimesena oli Masing pigem tagasihoidlik, eraklik, nõudlik nii iseenda kui ka teiste suhtes, mõnede jaoks tabamata huumorimeelega. Ise ütles ta, et tema tööst kõnelevad kõige paremini tema õpilaste saavutused.

“Nii ta meile meelde jääb: tõtlikul sammul, reket kotis, liikumas, alati tegus, alati toimekas, konkreetne, nõudlik Rakvere tennise grand old man,” lausus Kongi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles