Politsei pidas Vergi sadamas kinni "ameerika kolleegi"

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiametnik palub libavõmmi auto juhil pilkupüüdev Dodge Rakverre sõidutada, millest mees keeldub.
Politseiametnik palub libavõmmi auto juhil pilkupüüdev Dodge Rakverre sõidutada, millest mees keeldub. Foto: Aarne Mäe

Läinud nädalavahetusel pidas Eesti politsei Vergi sadamas kinni USA politseiauto värvides sõiduki, mis kasutas ebaseaduslikult vilkureid ja sireeni.

Laupäeval võis Rakveres ja mujalgi näha filmidest tuttavat Ameerika ühendriikide värvides Dodge'i, millel ei puudunud ei rammimisrauad ega vilkurid, samuti oli auto varustatud originaalilähedaste kirjadega. Ka andis auto aeg-ajalt alarmi.

Rakveres Statoili bensiinijaama ees olid paljud pealtnägijad üllatunud, kas tegemist on päris politseiga või filmivõtetega.

Kui autost nähti lehvitamas rõõmsaid eesti soost mehepoegi, arutleti, kuidas selline asi lubatud on.

Teadaolevalt on see auto ilmunud Eestisse üsna hiljuti ning sellega on “korda hoitud” näiteks äsjasel Ameerika autode kokkutulekul Haapsalus, ka on libapolitseid nähtud näiteks Tallinnas populaarse Ameerika toidukoha ees.

Läinud laupäeva õhtul sekkus aga sellesse sõusse Eesti politsei, tabades uhke Dodge'i Vergi sadamakailt.

Korravalvurid olid tuvastanud, et auto, millega sõideti, on arvel Rootsis, kuid nendele ei meeldinud, et ebaseaduslikult kasutatakse USA alarmsõidukile omast värviskeemi ja erisignaalseadmeid.

“Kas te olete politseitöötaja?” küsis korravalvur juhi käest ja sai eitava vastuse.

Selle peale selgitas politseiametnik, et kõrvalised isikud ei tohi meie riigis alarmsignaali kasutada. Auto juht väitis, et tegemist on hobiauto ja teatraalse aspektiga, kuid see põhjendus polnud veenev.

Politseiametnik palus juhil hoopis sõita oma libaautoga nende järel Rakvere jaoskonda asjaolude täpsustamiseks, kuid juht keeldus, pakkudes, et võib sealt läbi käia esmaspäeval.

See politseinikele ei sobinud ning nad tellisid auto teisaldamiseks puksiiri.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova ütles, et täpsemate asjaolude selgitamiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb alarmsõiduki tähistuse ebaseaduslikku kasutamist.

Karistusseadustiku paragrahv 426 ütleb,

et “mootorsõidukile alarmsõidukil olevaga sarnase värviskeemi ebaseadusliku pealekandmise või erisignaalseadme ebaseadusliku paigutamise eest või selliselt tähistatud mootorsõiduki kasutamise või juhtimise eest karistatakse rahalise karistusega”.

Filippova lisas, et kahtlustatavana kuulati üle 40aastane mees ning tõkendina tema suhtes valiti elukohast lahkumise keeld.

Kriminaalmenetluse huvides ei saa prokuratuur praegu täiendavat informatsiooni anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles