Kolm Lahemaa mõisa ootavad põnevale öömatkale

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagadi puupäevad.
Sagadi puupäevad. Foto: Arvet Mägi

Palavad ilmad toovad muutusi paljudesse asjadesse, nii toimub ka kavandatud kolme Lahemaa mõisa öömatk planeeritust oluliselt lühemana.

RMK Sagadi metsakeskuse juhataja Krista Keedus rääkis, et algselt oli kavas läbida matkal kõik kolm mõisat, kuid väga kuumad ilmad sundisid neid kava muutma ja nii jalutatakse vaid Palmsest Sagadisse. Aga ära käiakse ka Vihulas.

“Koguneme Vihulas, teeme seal mõisas väikese tiiru, sõidame autodega Sagadisse ja sealt bussiga Palmsesse,” selgitas Keedus. Palmse mõisast jalutatakse loodusgiid Peeter Hussari juhatusel Sagadisse.

Tee peal tutvutakse Palmse mõisapargiga ja Hussar näitab ka kahe mõisa vahele jäävaid põnevamaid kohti.

Üks selline on näiteks kahe mõisa piiril oleva Nõiakivi ümbrus. Vanasti olevat seal nõidu põletatud. “Ega keegi ei tahtnud sellist asja oma maal ette võtta, siis leiti sobilik koht kahe mõisa piiril, nii-öelda eikellegimaal,” kõneles Krista Keedus.

Matk Palmsest Sagadisse on ligi kümne kilomeetri pikkune ja algab õhtul kell üheksa.

Krista Keedus ütles, et kui vanasti oleksid mõisasaksad jalgsi naabrile külla läinud, oleks neid vaadatud kui aru kaotanuid. “Tänapäeval on aga jalgsi liikumine üha populaarsemaks muutumas ning enam ei vaata keegi jalutajaid kui napakaid,” lisas ta.

Nii Palmses kui ka Sagadis pakutakse matkalistele suupisteid ja värskendavaid jooke. Tallinnast toob asjast huvitatud kohale Looduse Omnibuss, Rakverest Aqva parklast väljub Vihulasse kell 19 eribuss, mis öösel inimesed ka tagasi toob. “Nii et sel korral peaksime olema kättesaadavad ka neile, kes transpordi puudumise tõttu meie mõisatesse muidu tulla ei saa,” tähendas Krista Keedus.

Õhtu lõpeb Sagadi mõisa palkonil kell 23.15 algava kontserdiga, kus astuvad üles noored klassikatähed Marcel Johannes Kits, Ingely Laiv, Kaarin Lehemets ja Mart Kuusma.

Nädalavahetus jätkub Sagadis puupäevadega. Laupäeval ja pühapäeval on Sagadis palju meisterdamisvõimalusi, näiteks saab ise käed külge panna putukahotelli ehitusel.

“Puukujusid meil tänavu tegema ei hakata ja putukahotell ongi kõige suurem asi, mida teeme,” selgitas Krista Keedus.

Putukahotelli “majaosa” on valmis, soovijad saavad aga tegeleda “numbritubade” sisustamisega.

Metsamuuseumi liblikanäitusel meisterdatakse kindlasti puust liblikaid.

Alati on puupäevadel väga populaarsed olnud männikoorest laevukeste tegemine ja laastukorvide punumine, aga ka puust loomade vestmine, nagu seda tegid vanasti karjapoisid.

Kuigi puuskulptuure ei tehta, on puukujude tegijaid Sagadis nädalavahetusel päris palju, et töötubades meisterdajaid juhendada.

“Ilm peaks nädalavahetusel päris kena olema, mitte liiga kuum,” lausus Keedus ja lisas, et uudse asjana on plaanis pakkuda Sagadi mõisa tiigil parvetamisvõimalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles